Το μέγεθος του εγκεφάλου μετρά στις επιδόσεις των παικτών στα βιντεο-παιχνίδια

Αν δεν τα πάτε καλά με τα βιντεοπαιγνίδια εσείς ή ο γιός σας, μην απογοητεύστε. Απλώς ίσως να γεννηθήκατε με μικρό νεοραβδωτό σώμα, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην μάθηση και την μνήμη. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της που συσχετίζει την ικανότητα στα games με το μέγεθος του εγκεφάλου, το μέγεθος συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις των gamers. Υπολογίστηκε ότι περίπου το ένα τέταρτο (25%) στη διαφορά των επιδόσεων μεταξύ των παικτών οφείλεται στο διαφορετικό όγκο του εγκεφάλου τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Cerebral Cortex” (Εγκεφαλικός Φλοιός) έγινε από τους ψυχολόγους ‘Αρθουρ Κράμερ του πανεπιστημίου του Ιλινόις και Κερκ Έρικσον του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με το BBC. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν μεγαλύτερο νεοραβδωτό σώμα (striatum), μαθαίνουν να παίζουν games ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Τα πειράματα έγιναν σε εθελοντές, που έπαιζαν το βιντεοπαιγνίδι “Space Fortress”, ο εγκέφαλος των οποίων αναλύθηκε με τομογραφίες. Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αν είχαν μικρό νεοραβδωτό σώμα, εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις στο παιγνίδι. Όσοι είχαν μεγαλύτερο επικλινή πυρήνα, μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί τμήμα του λεγόμενου “κέντρου ανταμοιβής”, τα κατάφερναν συστηματικά καλύτερα από άλλους κατά τις λίγες πρώτες ώρες του παιγνιδιού, ίσως επειδή είχαν ένα αίσθημα επίτευξης και ανταμοιβής.

Αυτοί όμως τελικά που τα κατάφερναν πάντα καλύτερα από όλους, ήσαν όσοι είχαν μεγαλύτερα κάποια άλλα τμήματα βαθιά στο κέντρο του εγκεφάλου, όπως το κέλυφος και τον κερκοφόρο πυρήνα, που αποτελούν μέρη του νεοραβδωτού σώματος και σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία μάθησης, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, επειδή μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Το επόμενο βήμα, κατά τους ερευνητές, είναι να κάνουν νέα πειράματα για να διαπιστώσουν αν το συχνό παίξιμο games μπορεί να αλλάξει το μέγεθος και τη λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες γενικά αποδέχονται ότι υπάρχει αναλογική σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του εγκεφάλου και τη νοημοσύνη, όμως η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Στο ζωικό βασίλειο, υπάρχουν ζώα με μικρότερους εγκεφάλους που φαίνεται να είναι πιο έξυπνα από άλλα με μεγαλύτερους εγκεφάλους, όπως π.χ. η μαϊμού σε σχέση με το άλογο ή ο άνθρωπος σε σχέση με τον ελέφαντα.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ας μην απογοητεύονται όσοι δεν έχουν πολύ μεγάλο εγκέφαλο, γιατί ο τελευταίος έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα “εύπλαστος”, δηλαδή με την κατάλληλη εκπαίδευσή του μπορεί να δημιουργήσει νέους νευρώνες και να καλύψει λιγότερο ή περισσότερο το όποιο μειονέκτημα του μεγέθους.

Δείτε επίσης