Η έλλειψη βιταμίνης D επηρεάζει αρνητικά ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηλείας σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θέτουν ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν δείκτη άλλων βλαβερών παραγόντων.

Ελπίζεται ότι συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί πιθανόν να βελτιώνουν την εικόνα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά χρειάζεται ακόμα έρευνα.

Όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με κίνδυνο εμφάνισης αρκετών νόσων, περιλαμβανομένων ορισμένων ειδών καρκίνου και νεφρικής νόσου.

Μετά από τη σχέση που υπέδειξαν αρκετές μικρές έρευνες μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με φτωχή εικόνα σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια, Ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής την Licette Liu, από το University Medical Center του Groningen, στην Ολλανδία, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μεγαλύτερη έρευνα σε 548 ασθενείς που νοσηλεύονταν με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες με βάση τα επίπεδα βιταμίνης D: χαμηλά, μέτρια και υψηλά. Τους 18 μήνες που ακολούθησαν, 165 ασθενείς πέθαναν και 142 νοσηλεύτηκαν εκ νέου. Οι ασθενείς με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εκ νέου ή να πεθάνουν σε σχέση με ανθρώπους που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα. Η επίδραση των επιπέδων της βιταμίνης D ίσχυε και μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί η βιταμίνη D μπορεί ενδεχομένως να βοηθά την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, μπορεί πιθανόν να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να διατηρούν υγιή τα αγγεία, δηλώνει η Liu.

Στην έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης σχετίστηκαν με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), δείκτη διαδικασίας φλεγμονής.

Η έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να δείξει αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D από ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα βελτίωνε την πρόγνωση ή αν ήταν ασφαλής. Μέχρι να αποδειχτεί ότι τα χάπια βιταμίνης D βελτιώνουν την εικόνα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που εμφανίζουν έλλειψη, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα, αν δεν έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης καρδιολόγων Clyde Yancy.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο ιατρικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας και θεωρείται προκαταρκτική, ενώ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε ιατρικό περιοδικό.

Δείτε επίσης