Η πολλή κατανάλωση κρέατος φέρνει πιο γρήγορα την περίοδο στα κορίτσια

Εκτός από άλλες “παρενέργειες” ήδη γνωστές, η πολλή κατανάλωση κρέατος έχει μια ακόμα: στα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας κατά την παιδική τους ηλικία, τείνει να εμφανίζεται πιο νωρίς η περίοδος (εμμηνόρροια) σε σχέση με τα άλλα, που είναι λιγότερο κρεατοφάγα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά παράλληλα ότι το πολύ κρέας μπορεί να βοηθήσει σε μια μελλοντική επιτυχή εγκυμοσύνη.

Οι βρετανοί ερευνητές, υπό τη δρα ‘Αϊμοτζεν Ρότζερς του πανεπιστημίου του Μπράιτον, σύμφωνα με το BBC, σε έρευνά που παρουσίασαν στο περιοδικό για θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας “Public Health Nutrition”, σύγκριναν τη διατροφή περισσότερων των 3.000 12χρονων κοριτσιών. Διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος στις ηλικίες των τριών ετών (πάνω από οκτώ μερίδες κρέατος την εβδομάδα) και των επτά ετών (12 μερίδες κρέατος την εβδομάδα) συσχετίζονταν στενά με την πρόωρη έναρξη της περιόδου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πλούσια σε κρέας διατροφή προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, ωθώντας τον οργανισμό σε μια πρόωρη εφηβεία. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα μειώθηκε δραματικά η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου στα κορίτσια, αν και τώρα φαίνεται να σταθεροποιείται ξανά. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ότι οφείλεται στην καλύτερη διατροφή και στα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, που επιδρούν στις ορμόνες.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στα επτάχρονα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας, υπάρχει 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν περίοδο μέχρι τα 12 χρόνια τους, σε σχέση με όσα κορίτσια τρώνε λίγο κρέας. Αυτό φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το βάρος του κοριτσιού, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα βαρύτερα κορίτσια τείνουν να έχουν περίοδο νωρίτερα.

Η πρόωρη έναρξη της περιόδου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ίσως επειδή αυτές οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών οιστρογόνων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ανάγκη να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες ενός κοριτσιού.

Σύμφωνα με τη δρα Ρότζερς, “το κρέας αποτελεί καλή πηγή ψευδαργύρου και σιδήρου, που χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη. Μια πλούσια σε κρέας δίαιτα μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί τις κατάλληλες διατροφικές συνθήκες για μια επιτυχή εγκυμοσύνη”.

Δείτε επίσης