Βλαστοκύτταρα ποντικιών μετατράπηκαν σε κύτταρα ακοής

Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ κατάφερε να μετατρέψει βλαστοκύτταρα πειραματόζωων ποντικιών σε κύτταρα τριχιδίων που βρίσκονται βαθειά μέσα στα αυτιά και καταστρέφονται στις περιπτώσεις απώλειας ακοής. Το πείραμα, που έγινε με δύο τύπους βλαστοκυττάρων, ελπίζεται ότι θα έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να θεραπευτούν μελλοντικά πολλές περιπτώσεις κώφωσης.

Η ανακάλυψη, υπό τον δρα Καζούο Οσίμα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Cell” (Κύτταρο), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν πλέον σε πειράματα με αντίστοιχα ανθρώπινα κύτταρα που εμπλέκονται στην ακοή.

Τα προβλήματα ακοής έχουν μια ποικιλία αιτιών, όπως γενετικών, φαρμακευτικών (υπερβολική χρήση αντιβιοτικών), περιβαλλοντικών (υπερβολικοί θόρυβοι) κ.α. Αυτοί οι παράγοντες προκαλούν την καταστροφή διαφόρων κυττάρων τριχιδίων στο εσωτερικό του αυτιού, προκαλώντας απώλεια της ικανότητας φυσιολογικής ακοής σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όταν καταστραφούν αυτά τα ζωτικά κύτταρα της ακοής, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Η νέα έρευνα δίνει όμως ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει αναδημιουργία αυτών των κυττάρων. Η μέθοδός των αμερικανών επιστημόνων περιλαμβάνει την λήψη ανθρώπινων πολυδύναμων κυττάρων από ασθενείς με προβλήματα ακοής και την μετατροπή τους στο εργαστήριο σε κύτταρα που θα αποκαταστήσουν την ακοή.

Οι ερευνητές οραματίζονται φάρμακα που είτε θα αναγκάζουν τα κύτταρα της ακοής να αναγεννιούνται, είτε θα ενεργοποιούν τα “υπνώττοντα” βλαστοκύτταρα στο αυτί του πάσχοντος. Θα ήταν επίσης ίσως δυνατό να αναπτυχθούν τα “αναγεννημένα” κύτταρα εκτός του οργανισμού του ασθενούς και να τοποθετούνται στη συνέχεια στο αυτί του, αλλά ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί η αναγκαία τεχνική για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον Οσίμα, “υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν”. Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροβιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ντέηβιντ Κόρεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους, αλλά “είναι μια πιθανότητα”, όπως είπε.

Δείτε επίσης