Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κατεργασμένων ή έτοιμων τροφίμων, τα οποία περιέχουν ζάχαρη, όχι μόνο παχαίνει ή μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αλλά επίσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL-C), καθώς και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, που και τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τη δρα Μίριαμ Βος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες μελέτες που ασκούν πίεση στις εταιρίες τροφίμων να παράγουν πιο υγιή προϊόντα. Ήδη ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της Ν.Υόρκης και της Καλιφόρνιας, έχουν επιβάλει φόρο στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, προκειμένου να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών στα αναψυκτικά και τα ποτά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει αισθητά την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης και θερμίδων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η οποία είναι η πρώτη που εξέτασε την επίπτωση της ζάχαρης στα επίπεδα του λίπους στο αίμα.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες άνω των 6.100 ενήλικων και τους κατέταξαν σε κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση ζάχαρης και τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, το 16% των ημερήσιων θερμίδων των καταναλωτών προερχόταν από τα πρόσθετα γλυκαντικά στα τρόφιμα και τα ποτά (έναντι μόνο 10,6% τη διετία 1977-78).

Η ομάδα εκείνων που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση, υπολογίστηκε ότι έτρωγε κατά μέσο 46 κουταλάκια ζάχαρης-γλυκαντικών καθημερινά, ενώ όσοι είχαν την χαμηλότερη κατανάλωση, έτρωγαν μόνο τρία κουταλάκια ζάχαρης την μέρα. Διαπιστώθηκε ότι τα μέσα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης ήσαν χαμηλότερα σε όσους κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη, ενώ αντίθετα στην ίδια ομάδα ήταν υψηλότερη η παρουσία τριγλυκεριδίων, καθώς και η αναλογία τριγλυκεριδίων προς «καλή» χοληστερίνη.

«Είναι σημαντικό για την μακροπρόθεσμη υγεία των ανθρώπων να αρχίσουν να κοιτάνε πόση πρόσθετη ζάχαρη τρώνε και να βρουν τρόπους να την μειώσουν», δήλωσε η Βος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Καρδιολογικό Σύλλογο, πρέπει να περικοπεί δραματικά η κατανάλωση ζάχαρης. Συστήνεται οι γυναίκες να μην τρώνε καθημερινά πάνω από 100 θερμίδες από πρόσθετη κατεργασμένη ζάχαρη, ποσότητα που ισοδυναμεί με έξι περίπου κουταλάκια την μέρα (25 γραμμάρια), ενώ οι άνδρες αντίστοιχα δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 150 θερμίδες ή εννέα κουταλάκια ζάχαρης τη μέρα (37,5 γραμμάρια).

Από την πλευρά τους πάντως, οι αμερικανικές ενώσεις παραγωγών αναψυκτικών και ποτών δεν αναγνωρίζουν ότι τα ποτά με ζάχαρη αποτελούν ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, είτε για καρδιοπάθεια είτε για παχυσαρκία.

Δείτε επίσης