Η φωνή της μητέρας αρκεί για να ηρεμήσει τα παιδιά της

Αρκεί και μόνο να ακούσει τη φωνή της μητέρας του για να ηρεμήσει ένα παιδί, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, η οποία έρχεται να απαλλάξει από τις τύψεις τις πολυάσχολες μητέρες που ο μόνος τρόπος να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, είναι μέσω τηλεφώνου.

Αμερικανοί ερευνητές που αναζητούν απάντηση στο κατά πόσο η φωνητική αλληλεπίδραση με ένα αγαπημένο πρόσωπο επηρεάζει τους ανθρώπους, έλεγξαν τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης, η οποία μειώνει το στρες, σε κορίτσια στην προεφηβεία που είχαν βιώσει μία στρεσογόνο κατάσταση.
Τα 61 κορίτσια, ηλικίας 7 με 12 ετών, κλήθηκαν να παρουσιάσουν κάτι ενώπιον ξένων, και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Τα κορίτσια στην πρώτη ομάδα παρηγορήθηκαν από τις μητέρες τους που ήταν παρούσες μετά τη λήξη της παρουσίασης.

Στη δεύτερη ομάδα, τα κορίτσια μίλησαν με τις μητέρες τους στο τηλέφωνο, χωρίς να ειδωθούν, ενώ στην τρίτη ομάδα, οι μικρές δεν είχαν καθόλου επαφή με τις μητέρες τους.

Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στα παιδιά καταγράφονταν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα κορίτσια παρηγορήθηκαν από τις μητέρες τους, είτε από κοντά είτε από τηλεφώνου, παρήγαγαν παρεμφερή επίπεδα ωκυτοκίνης.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κοινωνική στήριξη –από οικογένεια και φίλους– έχουν πιο συχνά προβλήματα υγείας σε σχέση με τους πιο κοινωνικοποιημένους.

Δείτε επίσης