Νιάτα και υγεία θα χαρίζει η συσκευή ανθρωποφυγοκέντρησης

Υγεία και νιάτα θα χαρίζει η ς η οποία τα προσεχή 5-10 χρόνια αναμένεται να χρησιμοποιείται σε όλα τα γυμναστήρια. Προς το παρόν τα οφέλη αυτής της συσκευής τα απολαμβάνουν μόνον οι αστροναύτες. Άλλωστε, η συσκευή αυτή δημιουργήθηκε με βάση τις παρατηρήσεις που έγιναν σε αυτούς, καθώς κατά την παραμονή τους στο διάστημα, λόγω έλλειψης της βαρύτητας, παρουσίασαν – σε αλματώδη ρυθμό – όλα τα συμπτώματα γήρανσης, όπως π.χ. οστεοπόρωση, μυϊκή ατροφία, απώλεια οστικής μάζας, διαταραχές ύπνου και άλλα.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως τα συμπτώματα αυτά υποχωρούσαν μόλις οι αστροναύτες επέστρεφαν στη Γη. Έτσι, οι επιστήμονες θέλοντας να προλάβουν την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων, ώστε να επιστρέφουν οι αστροναύτες υγιείς από το διάστημα, δημιούργησαν τη συσκευή ανθρωποφυγοκέντρησης.

Μια ανάλογη συσκευή δημιούργησε, ήδη από το 1996, η ελληνικής καταγωγής πρώην διευθύντρια της NASA, Τζόαν Βερνίκου, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στις εργασίες του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αεροδιαστημικής Ιατρικής. Όπως είπε, τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται ήδη πειραματικά στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ρωσία.

Η διαχείριση της βαρύτητας

«Το γήρας αρχίζει όταν σταματάει η ανάπτυξη. Δηλαδή, από την ηλικία των 20 ετών. Στη προσπάθειά μας να κρατήσουμε τους αστροναύτες υγιείς και να τους προφυλάξουμε από τα συμπτώματα του γήρατος κατά την παραμονή στο διάστημα προσεγγίσαμε στο θέμα από την άποψη της βαρύτητας. Αυτό λοιπόν που κάνουμε για να διατηρήσουμε τους αστροναύτες υγιείς μπορούμε να το κάνουμε και στους ανθρώπους που βρίσκονται στη Γη, για να αποτρέψουμε τις αλλαγές που επιφέρει το γήρας. Το θέμα είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τη βαρύτητα. Να μάθουμε πόση βαρύτητα χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος», εξήγησε η κ. Βερνίκου.

Για να μπορέσει ο άνθρωπος να διατηρηθεί νέος και υγιής θα πρέπει να εισάγει στη ζωή του μία δόση βαρύτητας, πράγμα που μπορεί να επιτύχει με τη συνεχή κίνηση, τα άλματα , την άρση βαρών. Αυτό όμως δεν επαρκεί διότι όταν ο άνθρωπος κάνει ασκήσεις συνήθως γυμνάζονται κάποια σημεία του σώματος και κάποια δε γυμνάζονται. Η συνολική εκγύμναση του σώματος μπορεί να επιτευχθεί με τη συσκευή ανθρωποφυγοκέντρησης.

«Πιστεύω ότι σε 5-10 χρόνια οι συγκεκριμένες συσκευές θα υπάρχουν όχι μόνο στα νοσοκομεία, για να θεραπεύουν ανθρώπους που έμειναν πολύ καιρό σε κατάκλιση ή άτομα που έχουν χειρουργηθεί, η έχουν μείνει σε ακινησία λόγω καταγμάτων, αλλά και σε όλα τα γυμναστήρια», συνέχισε η κ. Βερνίκου.

Στη συσκευή αυτή, η οποία θα έχει σχήμα δίσκου, θα μπορούν να μπαίνουν περισσότεροι από ένας άνθρωποι, σε στάση ανάλογη με τις ακτίνες ενός κύκλου – έχοντας το κεφάλι προς το κέντρο και τα πόδια προς την περιφέρεια – και στη συνέχεια η συσκευή θα περιστρέφεται. Οι επιστήμονες θα ορίζουν πόση ώρα και πόσες φορές θα χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος να κάνει χρήση αυτής της συσκευής. Μάλιστα, στο απώτερο μέλλον δεν αποκλείεται να μπορούν οι άνθρωποι να τη χρησιμοποιούν και στο σπίτι τους.

Δε βρέθηκαν επενδυτές στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, την τεχνογνωσία και τα σχέδια για τη δημιουργία μια τέτοιας συσκευής διαθέτει η Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός, όμως, πως εδώ και αρκετό καιρό καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία της δεν έχουν ακόμη βρεθεί φορείς για τη χρηματοδότηση της κατασκευής της.

Η κ. Βερνίκου επισήμανε ότι έπειτα από πειράματα που έγιναν κατά το παρελθόν σε ποντίκια, σε συνθήκες βαρύτητας δύο φορές μεγαλύτερες από εκείνες που επικρατούν στη Γη, διαπιστώθηκε ότι τα πειραματόζωα δεν είχαν ίχνος πάχους.

Στη συνέχεια τα ούρα αυτών των πειραματόζωων χορηγήθηκαν σε άλλα ποντίκια με φυσιολογικό βάρος και διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε το πάχος τους. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις μελλοντικά ίσως μπορέσουν οι επιστήμονες να βρούνε ουσίες που παράγονται στον οργανισμό σε συνθήκες βαρύτητας μεγαλύτερης από τη βαρύτητα της Γης και να τις χρησιμοποιήσουν για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Δείτε επίσης