Σημαντικός παράγοντας για τα παιδιά η συμπεριφορά των γονέων μέσα στο σπίτι

Η συμπεριφορά των γονέων παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της στάσης των παιδιών μέσα στην οικογένεια, επισημάνθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε η σχολή γονέων του 19ου δημοτικού σχολείου Χανίων με θέμα, “τα όρια της συμπεριφοράς των παιδιών.”

Η σταθερή συμπεριφορά του γονέα απέναντι στο παιδί και η απόφαση του να τηρήσει αυτή τη στάση θέτοντας του όρια, μπορεί να βοηθήσει το παιδί υποστήριξε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκδήλωση η σχολική ψυχολόγος Ναταλί Βαλυράκη.” Θα πρέπει να μπαίνουν όρια στο παιδί, αυτό είναι πολύ σημαντικό” επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Στην ίδια εκδήλωση έγινε συζήτηση και για τα επιθετικά παιδιά, για το πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς, αλλά και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά αυτά. Όπως είπε η κ Βαλυράκη, “έχει σημασία η ένταση της επιθετικής συμπεριφοράς.Δηλαδή αν ένα παιδί καταφεύγει σε συμπεριφορές επιθετικές, βανδαλισμούς, υπερβολικά λεκτική συμπεριφορά, εκεί θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί ο γονιός”.

Στην εκδήλωση τέθηκε και το θέμα της καθημερινότητας των παιδιών που έχοντας εικόνες και παραδείγματα μπορούν να οδηγηθούν σε επιθετικές συμπεριφορές.

” Έχει πολύ μεγάλη σημασία, αν το παιδί είναι ήδη επιθετικό, ότι μπορεί να πάρει ιδέες από ένα βίαιο πρόγραμμα που θα παρακολουθήσει στην τηλεόραση. Αυτό μπορεί να συμβάλει στο να αναπτύξει ακόμα περισσότερο επιθετική συμπεριφορά” είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πώς, “αν ένα παιδί είναι πιο ήρεμο, οι βίαιες εικόνες στην τηλεόραση δεν είναι απαραίτητο να του δημιουργήσουν μια βίαιη συμπεριφορά”.

Σύμφωνα με την κ. Βαλυράκη, “πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει η συμπεριφορά των γονιών, οι εικόνες που έχουν τα παιδιά από το ίδιο το σπίτι”.

Στο πλαίσιο της σχολής γονέων θα γίνουν τρεις ακόμα εκδηλώσεις.

Δείτε επίσης