Γιατί τα μήλα…κάνουν πέρα τον γιατρό

Η γνωστή παροιμία για τα μήλα και τις υγιεινές τους ιδιότητες φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι μια ουσία του φρούτου, η πηκτίνη, αυξάνει τα επίπεδα φιλικών μικροβίων στο πεπτικό σύστημα.

Μικροβιολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Δανίας εξέτασαν το αποτέλεσμα της κατανάλωσης μήλων χορηγώντας τα φρούτα αυτά σε ποντίκια καθώς και παράγωγά τους όπως ο χυμός και ο πολτός μήλων.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τα βακτήρια στα έντερα των ποντικών για να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση μήλων επηρεάζει τα επίπεδα των φιλικών βακτηρίων τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία του πεπτικού και μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων νόσων.

Η ερευνήτρια Andrea Wilcks δήλωσε ότι η έρευνα αποκάλυψε ότι τα ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε πηκτίνη είχαν αυξημένη ποσότητα ορισμένων βακτηρίων που μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν την υγεία των εντέρων.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως όταν τα μήλα καταναλώνονται τακτικά και για μεγάλες περιόδους, τα βακτήρια βοηθούν στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου , που προσφέρουν ιδανικές συνθήκες pH για την εξασφάλιση ύπαρξης ωφέλιμης ισορροπίας μικροοργανισμών. Επιπλέον παράγουν τη χημική ουσία βουτυρικό οξύ που αποτελεί σημαντικό ‘καύσιμο’ για τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα ισχύουν και στους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘BMC Microbiology.’

Δείτε επίσης