Λίγοι υδατάνθρακες για χαμηλή αρτηριακή πίεση

Άνθρωποι που εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση και θέλουν να χάσουν βάρος μπορεί να προτιμήσουν να επιλέξουν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην έρευνα, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι που ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες έχασαν περίπου το ίδιο βάρος με αυτούς που μείωσαν την πρόσληψη λιπαρών και έλαβαν σκεύασμα ορλιστάτης για απώλεια βάρους. Ωστόσο, η διατροφή που ήταν χαμηλή σε υδατάνθρακες οδήγησε σε οφέλη στην αρτηριακή πίεση.

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με μεθόδους απώλειας βάρους επέλεγαν υπέρβαρους ή παχύσαρκους που ήταν υγιείς, ενώ η νέα έρευνα επέλεξε ασθενείς με νόσους όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, δήλωσε ο William S. Yancy Jr. από το Ιατρικό Κέντρο του Durham, στη Βόρεια Καρολίνα.

Οι ερευνητές συμβούλευσαν τους 146 ασθενείς είτε να ακολουθήσουν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες τρώγοντας λιγότερη ποσότητα από 20 γρ. υδατανθράκων καθημερινά είτε να λαμβάνουν 120 mg ορλιστάτης τρεις φορές τη μέρα, ενώ λάμβαναν οδηγίες για κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και λιγότερων λιπαρών.

Μετά από 48 εβδομάδες, η ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων είχε χάσει περίπου το 9,5% του σωματικού της βάρους σε σύγκριση με ποσοστό 8,5% της ομάδας που λάμβανε ορλιστάτη. Παρατηρήθηκαν επίσης παρόμοιες βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης στις δυο ομάδες. Ωστόσο, η διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες είχε οφέλη όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η ομάδα αυτών που κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων εμφάνισε περίπου 6% πτώση στη συστολική πίεση και 4,5 μονάδες πτώση στη διαστολική. Αντίθετα, η ομάδα αυτών που λάμβαναν ορλιστάτη δεν εμφάνισε μείωση στην αρτηριακή πίεση. Οι αντίστοιχες μεταβολές στην ομάδα της ορλιστάτης ήταν 1,5 και 0,4.

Οι δυο αρκετά ισχυρές αγωγές για απώλεια βάρους ήταν το ίδιο αποτελεσματικές και μια από αυτές ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, δήλωσε ο Yancy.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξαν οι συναντήσεις των ομάδων για καθοδήγηση, σύμφωνα με τον Yancy. Όσοι έλαβαν μέρος σε αυτές σε ποσοστό 80% έχασαν 14 έως 15% κατά μέσον όρο από το σωματικό τους βάρος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’.

Δείτε επίσης