Τα σαρκώδη χείλη δείχνουν νεότερη τη γυναίκα

Γυναίκες που έχουν μεγάλα και σαρκώδη χείλη φαίνονται νεότερες σε σχέση με την ηλικία τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Ακόμα και με λίγες ρυτίδες ή γκρι μαλλιά, τα χοντρά χείλη μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από την ηλικία μιας γυναίκας, ανακοίνωσε ο ερευνητής της Unilever, David Gunn.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 250 γυναίκες, στις οποίες περιλαμβάνονταν και δίδυμες, αποκαλύπτει ότι τα λεπτά χείλη αποτελούν γενετικό χαρακτηριστικό παρά αποτέλεσμα του περιβάλλοντος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μεγάλη ποικιλία στο πάχος των χειλιών σε γυναίκες άνω των 60 ετών.

Η ροζ περιοχή των λεπτότερων χειλιών μετρήθηκε στα 3 χιλιοστά από την κορυφή του πάνω χείλους μέχρι το κάτω μέρος του κάτω χείλους, ενώ τα πιο γεμάτα χείλη στις γυναίκες άνω των 60 ετών μετρήθηκαν στα 2,2 εκατοστά.

Άλλα σημάδια γήρατος που φάνηκαν να είναι γενετικώς καθορισμένα ήταν η υποχώρηση στη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής και τα γκρι μαλλιά. Ωστόσο, οι ρυτίδες, η βλάβη από τον ήλιο και οι κηλίδες της ηλικίας επηρεάζονταν εξίσου από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο ερευνητής David Gunn δήλωσε ότι όταν εντόπισε ανθρώπους που έδειχναν νέοι για την ηλικία τους απόρησε με τη διαφορά που εμφάνιζαν στα χείλη. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες και είναι σχετικά εύκολο να μετρηθεί.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα χείλη φτάνουν στο μέγιστο όγκο στη νεαρή ενήλικο ζωή. Σε πολλούς ανθρώπους αρχίζουν να συρρικνώνονται μεταξύ των 30 και 40 ετών και μπορούν να γεράσουν τεχνητά έναν άνθρωπο.

Αν και η πλαστική εγχείρηση και το botox μπορεί να αποτελέσουν αποτελεσματικό τρόπο αύξησης του μεγέθους των χειλιών, οι ειδικοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτό που αποτελεί πειστική διαφορά. Μπορεί να υπάρξουν μειονεκτήματα στα ενθέματα κολλαγόνου ή σιλικόνης. Ο Gunn δήλωσε ότι λίγα είναι τα οφέλη των λεπτών χειλιών στη μέση ηλικία ή της επιθυμίας για ενθέματα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘PLoS One journal.’

Πηγές: ‘PLoS One journal.’

Δείτε επίσης