Χαμηλό IQ έχουν αυτοί που αυτοκτονούν;

Ο χαμηλός δείκτης ευφυΐας σε νέους άντρες έχει συσχετιστεί με πολύ υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, τουλάχιστον σε σύγκριση με τους περισσότερο έξυπνους, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Η ανάλυση, με βάση τη ζωή 1,1 εκατ. Σουηδών αντρών, δεν αποδεικνύει ότι η χαμηλή ευφυΐα προκαλεί αυτοκτονία, αλλά υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια σχέση. Ερευνητές στο παρελθόν είχαν οδηγηθεί σε ενδείξεις ότι το επίπεδο εξυπνάδας παίζει ρόλο στην απόπειρα αυτοκτονίας, σημειώνουν οι ερευνητές στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘BMJ.’

Στη νέα έρευνα, ο Finn Rasmussen, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, εξέτασε αρχεία αντρών που γεννήθηκαν μεταξύ του 1950 και του 1976. Οι άντρες υποβλήθηκαν σε σωματικές και πνευματικές εξετάσεις και παρακολουθήθηκαν για 24 χρόνια.

Από τους 17.736 άντρες, ποσοστό 1.6%, νοσηλεύτηκε λόγω απόπειρας αυτοκτονίας. Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι εμφάνιζαν το χαμηλότερο IQ είχαν σχεδόν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν σε σχέση με όσους είχαν το υψηλότερο IQ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης.

Δείτε επίσης