O καφές απομακρύνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Η κατανάλωση καφέ μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα καφέ εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 60% να παρουσιάσουν επιθετικούς όγκους σε σχέση με άντρες που δεν κατανάλωναν καφέ.

Ο καφές επιδρά στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διασπά τη ζάχαρη, καθώς και στα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών. Και τα δυο έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Harvard, παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Ένωσης για την έρευνα στον καρκίνο.

Η ερευνήτρια Dr Kathryn Wilson, δήλωσε ότι πολύ λίγοι παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν συσχετιστεί σταθερά με τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη, ιδιαίτερα με την επιθετική μορφή, έτσι θα ήταν συναρπαστικό να επιβεβαιωθεί η σχέση σε άλλες έρευνες. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι ποια συστατικά του καφέ μπορεί ενδεχομένως να έχουν θετική επίδραση.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο καφές περιέχει πολλά βιολογικώς ενεργά συστατικά όπως μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν τη βλάβη στους ιστούς που προκαλείται από την απελευθέρωση ενέργειας στα κύτταρα. Οι ερευνητές κατέγραφαν την κατανάλωση καφέ σχεδόν 50.000 αντρών, κάθε 4 χρόνια από το 1986 έως το 2006. Τονίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν εξαχθεί σαφές συμπέρασμα για τα οφέλη του καφέ.

Η Helen Rippon, του Ιδρύματος για τον καρκίνο του προστάτη, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες σχετικά με την επίδραση των καφεϊνούχων ποτών στον καρκίνο του προστάτη εμφάνισαν μεικτά αποτελέσματα. Δήλωσε πως η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί ενδεχομένως να έχει ωφέλιμη επίδραση, αλλά χρειάζονται νέες έρευνες για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πρόσθεσε πως δεν συνιστά την υιοθέτηση κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων καφέ από τους άντρες, καθώς η μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, συνέχισε, οι άντρες που απολαμβάνουν τακτικά ένα φλιτζάνι καφέ θα πρέπει να καθησυχαστούν ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη συνήθειά τους για χάρη του προστάτη.

Η Jessica Harris, του Ιδρύματος για την έρευνα στον καρκίνο, στη Βρετανία, δήλωσε ότι άλλες έρευνες αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Δείτε επίσης