Τρώτε αργά αν θέλετε να αδυνατίσετε

Η κατανάλωση φαγητού στα γρήγορα δεν είναι καλή ιδέα για αυτούς που θέλουν να χάσουν κιλά, καθώς μια ελληνική έρευνα διαπιστώνει ότι η γρήγορη κατάποση της τροφής περιορίζει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών στο στομάχι, οι οποίες κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει χορτάτος, με συνέπεια να θέλει να φάει κι άλλο.  Η έρευνα, έγινε από τον δρ Αλέξανδρο Κόκκινο του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και αφορούσε ένα δείγμα 17 ενηλίκων ανδρών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ανεπαρκής παραγωγής των ορμονών λόγω του γρήγορου φαγητού δεν στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να σταματήσει να τρώει. “Η προειδοποίηση που μας έδιναν όταν ήμασταν παιδιά να μην καταβροχθίζουμε το φαγητό μας, γιατί θα παχύνουμε, ίσως έχει στην πραγματικότητα μια εξήγηση σε επίπεδο φυσιολογίας”, δήλωσε ο Αλ. Κόκκινος.

Στην μελέτη, οι εθελοντές έφαγαν ένα περίπου κυπελλάκι παγωτού (300 ml) σε δύο διαδοχικές φάσεις: η πρώτη διάρκειας 5 λεπτών και η δεύτερη 30 λεπτών. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά τις επόμενες τρεισήμισι ώρες και διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν αργά, είχαν υψηλότερα επίπεδα δύο ορμονών (πεπτιδίων PYY και GLP-1) που απελευθερώνονται στο στομάχι μετά το φαγητό και στέλνουν στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού. Έτσι, όσοι έτρωγαν αργά, ένιωθαν πιο χορτασμένοι σε σχέση με όσους έτρωγαν γρήγορα.

Δείτε επίσης