Το μαύρο τσάϊ εξίσου καλό με το πράσινο

Αυστραλοί ερευνητές, αφού ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα των έως τώρα μελετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά 11%. Υποτίθεται ότι το όφελος πηγάζει από την ικανότητα του πράσινου και του μαύρου τσαγιού να εμποδίζουν την αθηροσκλήρωση, δηλαδή την στένωση των αρτηριών λόγω της συσσωρευμένης χοληστερόλης εντό των αγγείων.

Η ανάλυση έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, οι οποίοι εξηγούν πως το όφελος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα φλαβονοειδή του τσαγιού. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ένα φλιτζάνι τσάι παρέχει 150-200 mg φλαβονοειδών, τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Η ανάλυση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Aspects of Medicine» και έδειξε επίσης ότι η περιεκτικότητα του μαύρου τσαγιού σε φλαβονοειδή είναι εφάμιλλη με αυτήν του πράσινου.

Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη, γλαυκώματος και άλλων οφθλαμοπαθειών, καρκίνου του πνεύμονα, αιματολογικών καρκίνων, λεμφώματος, καθώς και καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του οισοφάγου και του δέρματος. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Ωστόσο, το τσάι (όπως και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα) δεν πρέπει να καταναλώνεται καυτό, διότι με τα χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο αλλοιώσεων στον οισοφάγο που τελικά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η προσθήκη γάλακτος, τέλος, δεν μειώνει τις ωφέλιμες ιδιότητές του, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Δείτε επίσης