Αντικαταστείστε τα διατροφικά σκουπίδια με λαχανικά

Το μήνυμα της υγιεινής διατροφής από την παιδική ηλικία δίνουν οι ειδικοί, με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.  Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής διοργανώνει αύριο, στην πλατεία Αριστοτέλους και τη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα “Διατροφή” και τα ΤΕΦΑΑ, ενώ παράλληλα, διαιτολόγοι θα δίνουν δωρεάν συμβουλές στους ενδιαφερόμενους και θα κάνουν δωρεάν λιπομετρήσεις.

Η παχυσαρκία πλήττει το 25% των αγοριών και το 15-20% των κοριτσιών στην παιδική και εφηβική ηλικία, αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας Βορείου Ελλάδος, Σοφία Καραγιαννοπούλου -Κόγιου”.  Τα παιδιά αυτά, που δεν γνωρίζουν την αξία του καλού πρωινού και της υγιεινής αναμένεται να βιώσουν τις συνέπειες της παχυσαρκίας στο 45 τους χρόνια.

“Πάνω η υγεία, κάτω η παχυσαρκία” είναι το μήνυμα που δίνει η Νίκη Στρατηλάτη, η οποία μιλώντας στη “γλώσσα” των παιδιών, τα ενημερώνει για την “επιδημία” της παιδικής παχυσαρκίας, και τούς μαθαίνει πώς μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους, και το πώς να μην γίνουν παχύσαρκα. Να επιλέγουν το πρωινό στο σπίτι, να ακολουθούν την υγιεινή διατροφή, να μάθουν από τώρα την “πυραμίδα” της μεσογειακής διατροφής και κυρίως να ψάχνουν μόνα τους την ασφάλεια και την ποιότητα στα τρόφιμα, διαβάζοντας όχι μόνο τα μαθήματά τους, αλλά και τις ετικέτες των τροφίμων.

Η λήψη ενός πλούσιου πρωινού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της απόδοσης στο σχολείο και το γραφείο. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι, η σωστή διατροφή το πρωί, οδηγεί τους μαθητές σε καλύτερους βαθμούς σε τεστ, αυξημένη ικανότητα μάθησης και καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο, σε αντίθεση με τα παιδιά που είναι νηστικά το πρωί. Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό εμφανίζουν υπερκινητικότητα, απόσπαση προσοχής σε σχέση με τα παιδιά που έχουν λάβει πλούσιο πρωινό και τα οποία παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς κούρασης κι εξασθένηση απόδοσης στην τάξη”, επισημαίνει η διατροφολόγος της επιστημονικής ομάδας “Διατροφή”, Κική Γούτα .

Στους ενήλικες το πρωινό επιφέρει καλύτερη απόδοση στη δουλειά, ακόμα και μείωση του άγχους. “Μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘International Journal of Food Sciences and Nutrition’, έδειξε ότι η λήψη πρωινού βελτιώνει την πνευματική υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι, ενήλικες (ηλικίας 20 με 79 χρόνων), οι οποίοι τρώνε πρωινό, υποφέρουν λιγότερο από στρες, είναι λιγότερο μελαγχολικοί κι αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής κατάθλιψης σε αντίθεση μ’ αυτούς που αποφεύγουν το πρωινό”, προσθέτει η κ. Γούτα. Μια παλαιότερη έρευνα, η “Kids Take a Breakfast” έδειξε ότι το περίπου 30% των παιδιών παραλείπουν να τρώνε πρωινό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ περίπου το 7% δεν τρώνε απολύτως τίποτα το πρωί.

“Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 40 θρεπτικά συστατικά ημερησίως για να αποδώσουν πνευματικά και σωματικά. Το 1/3 των παιδιών- σύμφωνα με το ‘Western Dairy Council’- που παραλείπουν το πρωινό, δεν θα ικανοποιήσει την ημερήσιες ανάγκες του σε πρωτεΐνη και το 75% θα χάσει τη συνιστούμενη πρόσληψη ασβεστίου”, καταλήγει η κ. Γούτα.

Δείτε επίσης