Δεν τρώει το παιδί τα λαχανικά; Δώστε τους αστεία ονόματα

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να τρώνε τα παιδιά λαχανικά ή όποιο άλλο φαγητό για το οποίο αντιδρούν. Οι γονείς πρέπει να τα “βαφτίσουν” με άλλα ονόματα! Σύμφωνα με μια νέα  μελέτη, η μετονομασία του φαγητού μπορεί να κάνει θαύματα και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Η μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, υπό τον Μπράιαν Γουάνσινκ  έδειξε ότι όταν 186 τετράχρονα παιδιά είχαν να φάνε καρότα, τότε έτρωγαν διπλάσια ποσότητα, αν οι γονείς τους τα εμφάνιζαν με πρωτότυπες ή αστείες ονομασίες, για παράδειγμα “καρότα ακτίνων Χ” ή “φασόλια σούπερ-δύναμης” ή “μπρόκολα δεινοσαύρων”! Μετά από ένα διάστημα διατροφής με “ξαναβαφτισμένα” φαγητά, τα παιδιά συνέχιζαν να τρώνε κατά μέσο όρο 50% περισσότερα καρότα καθημερινά, ακόμα κι όταν οι γονείς είχαν σταματήσει πια να τα ονομάζουν με τα ασυνήθιστα ονόματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μικρά παιδιά σκέφτονται ότι έχει πλάκα να φάνε ένα τέτοιο φαγητό και το κόλπο πιάνει!

Όμως ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι στην “παγίδα” πέφτουν και οι ενήλικες. Μια έρευνα σε εστιατόρια διαπίστωσε ότι όταν οι ιδιοκτήτες αλλάζουν τα ονόματα των πιάτων που σερβίρουν και τους δίνουν πρωτότυπα ονόματα, όχι μόνο οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 28%, αλλά και η αξιολόγηση της γεύσης των πιάτων από τους πελάτες αυξάνει κατά 12% (παρόλο που δεν έχει αλλάξει τίποτε στο περιεχόμενο στο πιάτου, αλλά μόνο το όνομά του).

Είτε στα μικρά παιδιά, είτε στους μεγάλους, η επίδραση είναι ίδια, σύμφωνα με τους ερευνητές: “Ίδιο φαγητό, αλλά διαφορετικές προσδοκίες και, τελικά, μια διαφορετική εμπειρία”.

Δείτε επίσης