Οι παράλληλες σχέσεις “γοητεύουν” τους Έλληνες

Μια ελληνική μελέτη που διεξήχθε από το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2010έ δειξε ότι πάνω από το 70% και των δύο φύλων «καλοβλέπουν» τις σχέσεις εκτός γάμου. Στη μελέτη συμμετείχαν 447 άτομα, 18 έως 57 ετών,  το ποσοστό των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών και η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα είναι η ομάδα από 31 έως 40 ετών. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο των ερευνητών, περίπου το 80% των ανδρών ηλικίας από 18 έως 40 ετών εμφανίζονται πρόθυμοι να βρεθούν με γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ περίπου το 90% των γυναικών ηλικίας από 30 έως 50 ετών θα έκαναν ευχαρίστως σεξ με νεότερους άνδρες.

Σε ό,τι αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ομολογούν ότι «πέρασε από το μυαλό τους» να συνάψουν εξωσυζυγική ή παράλληλη σχέση. Επιπλέον, σε σχέση με παλιότερη έρευνα του 2001, το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ότι δεν είχαν ποτέ εξωσυζυγική σχέση έχει πρακτικά υποδιπλασιαστεί. Η ανάληψη από την πλευρά των γυναικών του παραδοσιακού ανδρικού ρόλου του «κυνηγού» θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη, ενώ δύο στους τρεις άνδρες και γυναίκες λένε ευθέως ότι δεν θα δίσταζαν να κάνουν σεξ με παντρεμένο ή δεσμευμένο άτομο. Φαίνεται λοιπόν ότι οι διαφορές στις επιλογές των δύο φύλων σε σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά είναι πλέον ανύπαρκτες…

Δύο στους τρεις δεν είναι ικανοποιημένοι

Τα 2/3 των ανδρών και των γυναικών δεν είναι ικανοποιημένα από την κύρια ή συζυγική σχέση και γι’ αυτό σκέπτονται το ενδεχόμενο μιας άλλης σχέσης. Αν και μέχρι πριν από δύο δεκαετίες οι εξωσυζυγικές και παράλληλες σχέσεις αποτελούσαν ανδρικό «προνόμιο», φαίνεται ότι στις μέρες μας τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που διατηρούν ή είχαν παράλληλη σχέση έχουν σχεδόν εξομοιωθεί.

Το 41,2% των ερωτηθέντων ανδρών δηλώνει ότι έχει πολύ συχνά ή μερικές φορές παράλληλη σχέση, έναντι ποσοστού 35,3% των γυναικών. Μικρή διαφορά υπάρχει, επίσης, ανάμεσα στο ποσοστό των ανδρών και γυναικών που δεν είχαν ποτέ παράλληλη ή εξωσυζυγική σχέση: 37,6% των ανδρών έναντι 40,4% των γυναικών. Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ερώτημα «αν θα έκαναν σεξ με ένα δεσμευμένο ή παντρεμένο άτομο». Δύο στους τρεις άνδρες και γυναίκες (ποσοστό ανδρών 68,3% και ποσοστό γυναικών 64,7%) δήλωσαν ότι θα έκαναν σεξ με δεσμευμένο ή παντρεμένο άτομο.

Οι νεαροί άνδρες αναζητούν μεγαλύτερες γυναίκες

«Από την έρευνα προκύπτει ότι στο σεξ ο παράγοντας ηλικία παίζει δευτερεύοντα ρόλο», αναφέρει ο κ. Ζήσης Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας-Σεξολόγος, διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. «Σ’ αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η σεξουαλικότητα αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από τις μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις, με συναισθηματική κάλυψη και προοπτική γάμου, ιδιαίτερα για τους νεαρούς άνδρες.

Από την άλλη μεριά το ”pick” της ανδρικής σεξουαλικότητας τοποθετείται, από βιολογικής πλευράς, γύρω στην ηλικία των 20 ετών, ενώ στη γυναίκα λίγο μετά τα 30. Είναι όμως σαφές ότι οι περισσότεροι νεαροί άνδρες αναζητούν μια περισσότερο έμπειρη γυναίκα, για να διδαχθούν στο σεξ, νιώθοντας ότι παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Η φροντίδα για την εμφάνιση, η άσκηση, η μόρφωση και η οικονομική αυτοτέλεια προσδίδουν στις γυναίκες αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσουν έναν άνδρα της επιλογής τους, τα δε ναρκισσιστικά στοιχεία επιτείνουν επιλογές προς νεότερους άνδρες», συμπληρώνει ο κ. Παπαθανασίου.

Δείτε επίσης