Τα ιχθυέλαια δεν βοηθούν στην επιλόχια κατάθλιψη

Οι γυναίκες που λαμβάνουν ιχθυέλαια σε κάψουλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την επιλόχειο κατάθλιψη ούτε να ενισχύσουν την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Αυστραλία.  Ωστόσο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου τοκετού, ενώ η μόνη παρενέργεια από τη λήψη ιχθυελαίων είναι η αυξημένη ερυγή, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association.’

Ερευνητές από το Women’s and Children’s Hospital, στη Βόρειο Αδελαΐδα, εξέτασαν την επίδραση της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων DHA (είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου),  για τα οποία προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της εγκυμοσύνης. Εξέτασαν περισσότερες από 2.000 Αυστραλές που έλαβαν είτε φυτικά έλαια είτε ιχθυέλαια που περιείχαν DHA, κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Τα χάπια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα περιείχαν 800 mg DHA και 100 mg άλλου ωμέγα- 3 λιπαρού οξέος.

Η ερευνήτρια, Μαρία Μακρίδη, δήλωσε ότι πριν γίνει ευρέως διαδεδομένη η λήψη συμπληρωμάτων με DHA στην εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όχι μόνο αν υπάρχουν οφέλη αλλά και για οποιοδήποτε κίνδυνο για τη μητέρα και το παιδί.

Η μόνη παρενέργεια ήταν οι ερυγές, που παρατηρούνταν σχεδόν 2 φορές περισσότερο σε γυναίκες που κατανάλωναν ιχθυέλαια σε σχέση με φυτικά έλαια. Τα ιχθυέλαια δεν φάνηκε να βοηθούν την αποφυγή της κατάθλιψης, με τις δυο ομάδες να ανακοινώνουν σε ποσοστό περίπου 10% υψηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Επιπλέον, όταν οι ψυχολόγοι αξιολόγησαν νεογνά 18 μηνών δεν ανακάλυψαν διαφορές στη δυσνόητη ομιλία, στην προφορική κατανόηση και γλωσσική ανάπτυξη ούτε σε γνωστικές μετρήσεις, όπως εξερεύνηση αντικειμένων και δημιουργία εννοιών.

Πάντως, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που λάμβαναν ιχθυέλαια μείωσαν κάπως τον κίνδυνο να γεννήσουν πριν τις 34 εβδομάδες εγκυμοσύνης – η φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες.

Δείτε επίσης