Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που παίρνουν βιταμίνη Ε, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο, αλλά ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια  αμερικανο-γαλλική επιστημονική μελέτη.  Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο INSERM του Παρισιού, υπό τον Μάρκους Σιρκς, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει κατά 22% την πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες επαναξιολόγησαν εννέα προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν περίπου 119.000 άτομα. Δεν είναι ακόμα γνωστό το επίπεδο πέρα από το οποίο η βιταμίνη Ε αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι τα λιγότερο συχνά και συμβαίνουν όταν σπάει ένα εξασθενημένο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Από την άλλη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει κατά 10% τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών, που είναι πολύ συχνότερα (το 70% του συνόλου των εγκεφαλικών) και σημειώνονται όταν φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με συνέπεια να μην μπορεί πια να φτάσει οξυγόνο στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ένα υγιεινό στιλ ζωής και η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης προσφέρουν μεγαλύτερη ωφέλεια από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με την λήψη πρόσθετης βιταμίνης Ε.

Συνολικά, η βιταμίνη Ε δεν εμφανίζεται να αυξάνει στατιστικά τον ολικό κίνδυνο για όλες τις μορφές εγκεφαλικών. Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι «με δεδομένη τη σχετικά μικρή μείωση του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό και τη γενικά πιο σοβαρή πιθανότητα ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού, η αλόγιστη και ευρεία χρήση βιταμίνης Ε θα πρέπει να αποφεύγεται».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από τη στεφανιαία νόσο, όμως μερικές άλλες μελέτες έχουν επίσης συμπεράνει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε μεγάλη δοσολογία.

Δείτε επίσης