Κάθε άνθρωπος έχει μια ανιχνεύσιμη μυρωδιά

Κάθε άνθρωπος έχει μια καθαρά δική του οσμή, που είναι διακριτή και ανιχνεύσιμη, ακόμα και όταν κάνει μεγάλες αλλαγές στη διατροφή του. Το γεγονός αυτό, στο μέλλον, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μέθοδο εξακρίβωσης της ταυτότητας κάποιου, ανάλογη με τα δακτυλικά αποτυπώματα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το εξειδικευμένο στον τομέα της όσφρησης και των οσμών Κέντρο Μονέλ, που σχετίζεται με το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του Κέντρου παρουσίασαν νέα χημικά και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι το σώμα του κάθε ατόμου εκπέμπει μια ξεχωριστή μυρωδιά, ένα μόνιμο “αποτύπωμα”, ανάλογο με το δακτυλικό αποτύπωμα ή το ατομικό DNA. Η διακριτή αυτή μυρωδιά μπορεί να ανιχνευτεί είτε από τη μύτη ενός ζώου είτε με χημικά όργανα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

Τα θηλαστικά (μεταξύ αυτών και οι άνθρωποι) έχουν μια μοναδική, γενετικά καθορισμένη, σωματική οσμή, που βοηθά να αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Οι πληροφορίες για τη διακριτή αυτή οσμή μεταφέρονται μέσω των σωματικών υγρών, όπως ο ιδρώτας και τα ούρα. Το είδος του φαγητού μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική μυρωδιά ενός ατόμου, συνεπώς οι αλλαγές στη διατροφή εθεωρείτο μέχρι τώρα ότι μπορούν να επισκιάσουν τη γενετικά καθορισμένη μυρωδιά και να αποκρύψουν την “οσμηρή ταυτότητα” κάποιου.

Όμως οι ερευνητές του Κέντρου Μονέλ διαπίστωσαν ότι τελικά, παρά τις διατροφικές αλλαγές, τα ατομικά “οσμηρά αποτυπώματα” διατηρούνται και είναι ανιχνεύσιμα. Η συνέπεια είναι ότι, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας χημικό Jae Kwak, ότι “τα βιολογικά οσμηρά αποτυπώματα, όπως μέχρι τώρα τα δακτυλικά, μπορούν να αποτελέσουν έναν αξιόπιστο τρόπο εξακρίβωσης της ταυτότητας ενός ατόμου”, ανοίγοντας τη δυνατότητα για νέες συσκευές ταυτοποίησης στο μέλλον.

Παράλληλα, μια άλλη δυνατότητα είναι η εξακρίβωση των διαφορετικών οσμηρών αποτυπώμάτων ενός ατόμου ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και τις ασθένειές του. Μια τέτοια έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών-χημικών αισθητήρων, που θα ανιχνεύουν έγκαιρα και θα διαγιγνώσκουν μια εξελισσόμενη ασθένεια.

Δείτε επίσης