Δικαιώματα παιδιού και κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

Πολύς λόγος έχει γίνει κατά καιρούς για την χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές στα σχολεία. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, μαθητές σε ορισμένα σχολεία, είχαν θέσει σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων ζητούσαν, εφ΄όσον απαγορεύεται σ΄αυτούς η χρήση των κινητών τηλεφώνων, να απαγορεύεται και στους καθηγητές τους. Η Κύπρια Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Λ. Κουρσουμπά, η οποία μελέτησε το θέμα, κατέληξε ότι δεν μπορεί να απαγορευθεί πλήρως το κινητό τηλέφωνο στους μαθητές.

Συγκεκριμένα η Επίτροπος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “ Η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση μαθητών και εκπαιδευτικών χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους ή εν αγνοία τους και η καθ’ οιονδήποτε χρήση του υλικού αυτού συνιστά παραβίαση της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής, παράνομη διακίνηση προσωπικών δεδομένων και, ενδεχομένως, ποινικό αδίκημα. Κατά συνέπεια, τέτοιες ενέργειες από μαθητές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της πολιτικής που αφορά την αντιμετώπιση και πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας στο χώρο του σχολείου. Ωστόσο, το ότι ορισμένοι παρανομούν κάνοντας κακή χρήση των κινητών τους τηλεφώνων δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία για την πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.”

Πάντως, η Επίτροπος καθ΄όσον αφορά στη δημοτική εκπαίδευση καταλήγει οτι : “Ενδείκνυται η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από παιδιά στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Αυτό κρίνω ότι εξυπηρετεί το συμφέρον των ίδιων των παιδιών και το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Η ίδια αρχή επιβάλλει, οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και ενώ βρίσκονται κοντά σε παιδιά. Εννοείται ότι, θα πρέπει, επίσης, να ισχύσει η πλήρης απαγόρευση χρήσης του κινητού από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το σχολείο θα πρέπει να διασφαλίσει στα παιδιά του Δημοτικού, ενόσω βρίσκονται στο σχολείο, τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους γονείς τους με την εγκατάσταση καρτοτηλεφώνων και, σε έκτατες περιπτώσεις, με τη χρήση του υπηρεσιακού τηλεφώνου. Σε ότι αφορά στη μεταφορά του κινητού στο σχολείο από παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό, η Επίτροπος θεωρεί ότι η απαγόρευση της δεν εξυπηρετεί, κατ’ ανάγκην, το συμφέρον του παιδιού, καθώς πολλά παιδιά χρησιμοποιούν, αναγκαστικά το κινητό ως μέσο επικοινωνίας με τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους, μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος και προτού επιστρέψουν στο σπίτι. Ως εκ τούτου, έχει την άποψη ότι η σχετική με το θέμα εγκύκλιος του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, ημερομηνίας 09/10/ 2003, θα πρέπει να επανεξεταστεί στο σημείο αυτό. Καθόσον αφορά μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου, η απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εξυπηρετεί την αρχή της διασφάλισης του συμφέροντος των παιδιών και ενισχύει το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Η ίδια αρχή υπαγορεύει και την απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς.”

Τέλος, η Επίτροπος τονίζει ιδιαίτερα την σημασία του διαλόγου για όποιο μέτρο λαμβάνεται : “Εννοείται” επισημαίνει “ ότι η συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στη διαμόρφωση των κανόνων είναι εκ των ων ουκ άνευ.”

Δείτε επίσης