Οι υπέρβαροι έχουν καλύτερη όσφρηση

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Portsmouth εκτιμά ότι οι  υπέρβαροι έχουν μεγαλύτερη αίσθηση της μυρωδιάς των φαγητών, εξηγώντας επιστημονικά γιατί ορισμένοι άνθρωποι πασχίζουν να παραμείνουν αδύνατοι. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 64 εθελοντές στους οποίους έδωσαν να μυρίσουν τρόφιμα πριν και μετά το φαγητό. Και έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν ελαφρώς καλύτερη επίδοση στην όσφρηση όσον αφορά μυρωδιές φαγητών, μετά την κατανάλωση γεύματος, παρά όταν πεινούν. Χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής αιτία ο Dr Stafford, επικεφαλής της έρευνας υποπτεύεται ότι γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται ο τρόπος που ο οργανισμός εντοπίζει και απορρίπτει τροφές που δεν χρειάζεται πλέον για να διατηρήσει τη σωστή ενεργειακή ισορροπία και να εμποδίσει την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Ακολούθως, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν πολύ πιο υψηλή αίσθηση της μυρωδιάς της τροφής σε σύγκριση με αδύνατους ανθρώπους, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση πλήρους γεύματος.Η επιστημονική εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι η ισχυρότερη αίσθηση όσφρησης μπορεί να οδηγεί τους ανθρώπους να συνεχίζουν την κατανάλωση φαγητού ακόμα και όταν έχει επέλθει κορεσμός. Όπως δήλωσε μάλιστα και ο Dr Stafford «ενδέχεται  σε όσους έχουν μεγαλύτερη τάση για αύξηση βάρους, η ισχυρότερη όσφρηση για μυρωδιές τροφίμων μπορεί ενδεχομένως να παίζει πιο ενεργό ρόλο στην κατανάλωση τροφών».
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η έρευνα τους θα προκαλέσει περαιτέρω μελέτη στο συγκεκριμένο τομέα με την προοπτική να βοηθήσει όλους όσους παλεύουν με το θέμα του βάρους τους.

Δείτε επίσης