Kίνδυνος για καρδιά και νεφρά από κολοβακτηρίδιο σε αλλοιωμένα τρόφιμα

E.coli O157

Η μόλυνση ενός ανθρώπου με το πιο επικίνδυνο στέλεχος του κολοβακτηριδίου (E.coli O157), που συνήθως υπάρχει σε αλλοιωμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο, εκτός από σοβαρή γαστρεντερίτιδα, για την εμφάνιση στη συνέχεια εξίσου σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά και τα νεφρά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Οι καναδοί επιστήμονες του νοσοκομείου «Βικτόρια» του Οντάριο, υπό τον καθηγητή νεφρολογίας Γουίλιαμ Κλαρκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τα περιστατικά περίπου 2.000 ατόμων που είχαν μολυνθεί από E.coli Ο157 λόγω μόλυνσης του συστήματος υδροδότησης σε μια καναδική πόλη το 2000. Όπως διαπιστώθηκε, στα άτομα αυτά (επτά πέθαναν τελικά και χιλιάδες αρρώστησαν), παράλληλα με τα γαστρεντερικά προβλήματα, εμφανίστηκαν τα επόμενα χρόνια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες έλεγξαν το ιατρικό ιστορικό όσων μολύνθηκαν σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί, για να δουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2000 (όταν έγινε η μόλυνση) μέχρι σήμερα. Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν πάθει τότε σοβαρή γαστρεντερίτιδα, κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν πρόβλημα στα νεφρά και υπερδιπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.

Σύμφωνα με τους μικροβιολόγους, η ισχυρή τοξίνη που απελευθερώνει το κολοβακτηρίδιο μέσα στον οργανισμό που μολύνει, μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο για αυξημένη πίεση του αίματος, έμφραγμα και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι ερευνητές συνιστούν ετήσιο ιατρικό έλεγχο τα επόμενα χρόνια, ακόμα και για τους ασθενείς που φαίνεται να έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από μια μόλυνση με το κολοβακτηρίδιο. Οι γιατροί ήξεραν ότι, εκτός από σοβαρή γαστρεντερίτιδα, το μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά σε λίγους ανθρώπους, αλλά ελάχιστη προσοχή είχε ως τώρα δοθεί σε άλλες μακροπρόθεσμες επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει το επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο.

Το κολοβακτηρίδιο ζει συνήθως στο έντερο, αλλά μερικές φορές κι εκτός του σώματος. Το συγκεκριμένο στέλεχος Ε.coli Ο157 συχνά ευθύνεται για τις δηλητηριάσεις από τρόφιμα. Η σωστή υγιεινή των τροφίμων, κατά τη συσκευασία, τη συντήρηση στο ψυγείο και το μαγείρεμά τους, απομακρύνει την πιθανότητα μόλυνσης από το E.coli O157.

Δείτε επίσης