Αυξήθηκαν οι παθήσεις του δέρματος που σχετίζονται με το άγχος

Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση της αισθητικής δερματολογίας στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που έχει προβληματίσει του γιατρούς.  Δεν θα επιτρέψουμε νοσοκομείο να γίνει ινστιτούτο αισθητικής, τόνισε σήμερα ο διευθυντής του “Ανδρέας Συγγρός”, καθηγητής δερματολογίας, Α. Κατσάμπας, ο οποίος εξήγησε ότι η πίεση για παρεμβάσεις κυρίως στο πρόσωπο είναι μεγάλη, καθώς οι άνθρωποι εκτιμούν ότι η εμφάνιση στην περίοδο της κρίσης είναι ένα δυνατό όπλο, προκειμένου να κερδίσουν μια νέα δουλεία ή να μην χάσουν τη δουλειά που ήδη έχουν.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο νοσοκομείο μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να διορθώσουν ουλές, από σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως η ακμή ή να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους όταν υφίστανται παραμορφώσεις στο πρόσωπό τους, λόγω ασθενειών.

Ο κ. Κατσάμπας, αναφερόμενος και στις άλλες επιπτώσεις που έχει η κρίση, σε σχέση με το δέρμα, τόνισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες παθήσεις του δέρματος που σχετίζονται με το άγχος όπως η αλωπεκία, οι νευροδερματίτιδες, η λεύκη, αλλά και η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα.

Η σωματοποίηση του στρες, ως γνωστόν, εμφανίζεται συχνά με τη μορφή δερματικών παθήσεων, τόνισαν οι επιστήμονες.

Με αφορμή διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα, από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου, για τον εορτασμό των 100 χρόνων του νοσοκομείου, ο κ.Κατσάμπας, αναφέρθηκε και σε άλλα επίκαιρα θέματα, όπως την αύξηση των κλασικών μεταδιδομένων νοσημάτων.

Είπε ότι παρατηρείται σαφής αύξηση σε νέα περιστατικά σύφιλης, βλεννόρροιας, έρπητα και κονδηλωμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το φαινόμενο είναι έντονο ακόμη και στις μικρές ηλικίες, καθώς βλέπουν ακόμη και παιδιά 15 ετών με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς στο ξεκίνημα της ερωτικής τους ζωής αγνοούν την ύπαρξη του προφυλακτικού.

Επίσης, απέδωσε την αύξηση αυτή, των μεταδιδομένων νοσημάτων στους νέους, στην πολυγαμία, η οποία είναι πλέον αποδεκτή αλλά και στην ελευθεριότητα στο σεξ η οποία είναι μεγαλύτερη αναμέσα στους νέους σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από 30 χρόνια.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κατσάμπας, είπε ότι όταν πρωτοεμφανίστηκε το AIDS, στην Ελλάδα υπήρχαν 400 περιστατικά σύφιλης ετησίως. Το 1992 ήταν ζήτημα αν καταγράφηκαν δύο με τρία καθώς όλοι έγιναν πιο προσεκτικοί λόγω του AIDS, αλλά δυστυχώς τώρα που το AIDS αντιμετωπίζεται, ο αριθμός των ατόμων με σύφιλη στην Ελλάδα έχει ανέβει στα 500 νέα περιστατικά το χρόνο.

Στο πλαίσιο των εκατό χρόνων του νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”, μέσα στο νοσοκομείο, θα εγκαινιαστεί κι ένα πρωτοποριακό στο είδος του -στην Ευρώπη- “Μουσείο Προπλασμάτων”, στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα για τις σημαντικότερες παθήσεις στη δερματολογία αλλά και να ενημερωθεί για τη μεγάλη ιστορία του σημαντικού αυτού νοσοκομείου.

Δείτε επίσης