Η άσκηση μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη

Τα εντατικά προγράμματα άσκησης και η υγιεινή διατροφή μειώνουν μέχρι και 60% τη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη στα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Εξάλλου η αερόβια άσκηση συμβάλει και στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στους διαβητικούς.

Δύο μελέτες για την πρόληψη του διαβήτη, που έγιναν στη Φιλανδία και στις ΗΠΑ και παρουσιάζονται στο 24 Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, έδειξαν μείωση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη σε ποσοστό 40-60% σε άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία ακολούθησαν εντατικά προγράμματα άσκησης και υγειονοδιαιτητικού τρόπου διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η αερόβια άσκηση βοηθά αφενός στη απώλεια βάρους με τα προγράμματα που έχουν προταθεί και προφέρει σωματική ευεξία στο διαβητικό και αφετέρου συμβάλει στη διατήρηση του βάρους από ένα σημείο και μετά. Συμβάλλει ακόμη στη καλύτερη δράση της ινσουλίνης και στη καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από το σώμα με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη ρύθμιση του διαβητικού» ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου επίκουρος καθηγητής παθολογίας-διαβητολογίας Τριαντάφυλλος Διδάγγελος .

Σε πειραματικό στάδιο νέα φάρμακα για το διαβήτη

Η θεραπευτική αντιμετώπιση τους σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αποτελεί σήμερα μία πρόκληση για τον ιατρικό κόσμο και η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην ανακάλυψη φαρμακευτικών ουσιών που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη αντιμετώπιση της πάθησης. Η ερευνητική προσπάθεια έχει ως κύριο στόχο την ανακάλυψη ουσιών που θα παρέμβουν σε ένα ή και περισσότερα καίρια σημεία του μεταβολισμού της γλυκόζης με σκοπό να επιτευχθεί η αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας .

«Υπάρχουν τρεις νέες κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων που μελετώνται. Αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες χορηγούνται με μορφή δισκίων και όλες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο χωρίς καμιά τους να έχει κυκλοφορήσει στην ελεύθερη αγορά. Όλες έχουν έναν εντελώς νέο και διαφορετικό τρόπο δράσης σε σχέση με τα παλαιότερα και ήδη κυκλοφορούντα αντιδιαβητικά φάρματα» ανέφερε ο κ Διδάγγελος.

Η πιο ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη κατηγορία αυτών των φαρμάκων είναι οι ενεργοποιητές της γλυκοκινάσης. Οι μελέτες που έγιναν μέχρι σήμερα έδειξαν ότι οι ενεργοποιητές της γλυκοκινάσης μείωσαν το σάκχαρο του αίματος με δοσοεξαρτώμενο τρόπο και η μείωση αυτή συσχετίστηκε με τη διπλή δράσης τους τόσο στην έκκριση ινσουλίνης όσο και στην ηπατική πρόσληψη της γλυκόζης. Ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα και από άλλες εν εξελίξει κλινικές δοκιμές οι οποίες θα καθορίζουν κατά πόσο η σχέση κινδύνου οφέλους θα επιτρέψει την έγκριση των νέων κατηγοριών φαρμάκων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης