Τελικά, τα φρούτα και τα λαχανικά προλαμβάνουν τον καρκίνο;

Βρετανός ερευνητής υποστηρίζει ότι η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι αποτελεσματικότερα «όπλα» για την πρόληψη του καρκίνου απ’ ό,τι η υπερκατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αναλύοντας δεκάδες δημοσιευμένες μελέτες, που περιελάμβαναν πάνω από από 1 εκατομμύριο άτομα, ο δρ Τιμ Κη, επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι φρούτα και λαχανικά λίγα οφέλη παρέχουν στην προστασία από τον καρκίνο. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με εκείνο μελέτης σε 500.000 εθελοντές από 10 ευρωπαϊκές χώρες, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο και έδειξε πως με 200 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται κατά μόλις 3%.

«Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να προασπίσει την καρδιαγγειακή υγεία και να προστατεύσει από πολλά δεινά, αλλά υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν πως όταν το θέμα είναι ο καρκίνος, οι μεγαλύτεροι εχθροί μας είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το πολύ αλκοόλ», λέει ο δρ Κη.

Ο δρ Κη δημοσιεύει σήμερα στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC) άρθρο στο οποίο συνοψίζει τα επιστημονικά ευρήματα από μερικές δεκάδες μακροχρόνιες μελέτες για την σχέση μεταξύ φρούτων-λαχανικών και του καρκίνου γενικά. Παραθέτει επίσης τα στοιχεία για την σχέση φρούτων-λαχανικών με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

«Το συμπέρασμα είναι ότι, τουλάχιστον στους δυτικούς πληθυσμούς, η γενική αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τα κρούσματα καρκίνου», γράφει. «Αν και είναι απαραίτητο να καταναλώνονται συγκεκριμένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών για να αποφεύγονται οι ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά, η υπερκατανάλωσή τους δεν παρέχει ιδιαίτερο αντικαρκινικό όφελος».

Όσον αφορά τις επιμέρους μορφές καρκίνου, η ανάλυση του δρος Κη δείχνει πως στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρεάζει «ελάχιστα έως καθόλου» τον κίνδυνο αναπτύξεώς τους.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα, «η συσχέτιση είναι αδύναμη και αντιφατική» και μπορεί απλώς να οφείλεται στο ότι τα έως τώρα στοιχεία επισκιάζονται από τις τοξικές επιδράσεις του καπνίσματος.

Οι καρκίνοι του στόματος, του λάρυγγα, του στομάχου και του παχέος εντέρου επίσης είναι απίθανο να αποφευχθούν με την βοήθεια άφθονων φρούτων και λαχανικών.

Οι μελέτες που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυσή του είναι – μεταξύ άλλων – η Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη του Καρκίνου και της Διατροφής (είναι γνωστή ως EPIC και διεξάγεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στην Ελλάδα και σε άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες), η μακροχρόνια μελέτη Pooling Project του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και η Μελέτη Διατροφής και Υγείας (DHS) των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας και της Αμερικανικής Εταιρείας Συνταξιούχων.

Η άποψη ότι φρούτα και λαχανικά αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου πρωτοεκφράστηκε την δεκαετία του ’70, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως η προστασία που παρέχουν δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλη.

Παρότι η άποψη αυτή έχει πλέον καταρριφθεί, ο δρ Κη και άλλοι ειδικοί σε θέματα καρκίνου συνιστούν να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 σαλάτες και 3 φρούτα την ημέρα, διότι «είναι πάρα πολύ ισχυρά τα στοιχεία για την προστατευτική δράση τους εναντίον νοσημάτων όπως η καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στη Δύση».

Δείτε επίσης