“Κολπάκια” για να αδυνατίσετε

Όποιος έχει κάνει δίαιτα ξέρει πόσο δύσκολο είναι – όχι μόνο να λιγοστέψουν τα κιλά στην ζυγαριά, αλλά και να μην αυξηθούν όταν την σταματήσει.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν.

Δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό: Aυτό είναι ένα καλό τρικ για το επιτυχημένο αδυνάτισμα, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας και υπόσχεται να αυξήσει την απώλεια βάρους, κατά τη διάρκεια της δίαιτας που κάνετε, κατά 30%. Το εύρημα προέρχεται από μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και βασίζεται σε εθελοντές ηλικίας άνω των 45 ετών. Τα δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό αδυνατίζουν  ακόμα κι αν κάποιος σταματήσει την δίαιτα.

Όπως είπε στο συνέδριο η δρ Μπρέντα Ντέιβι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου, Τροφίμων & Άσκησης του πανεπιστημίου Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι εθελοντές της μελέτης που ακολούθησαν ένα ήπιο πρόγραμμα αδυνατίσματος με λίγα λιπαρά και έπιναν επιπλέον δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε κύριο γεύμα (ακόμα και από το πρωινό) έχασαν μέσα σε 12 εβδομάδες 7 κιλά. Αντιθέτως, μια άλλη ομάδα εθελοντών που έκανε την ίδια δίαιτα, αλλά δεν έπινε νερό, έχασε 5 κιλά, μια διαφορά σχεδόν 30%.

Έπειτα από έναν χρόνο, όσοι εθελοντές συνέχισαν να πίνουν δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό τους, έχασαν ακόμα 1 κιλό, παρ’ ότι σταμάτησαν την δίαιτα – φανταστείτε δηλαδή και να την συνέχιζαν!

Αυτό δεν είναι το μοναδικό «κόλπο» αδυνατίσματος που έχει αποκαλύψει η ιατρική έρευνα. Πριν από λίγο καιρό, η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ δημοσίευσε μερικά ακόμα. Να ποια είναι:

* Αλλάξτε το πλήρες γάλα με ημιάπαχο. Όχι μόνο περιέχει τις μισές θερμίδες, αλλά και περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο που διεγείρουν την διάσπαση του λίπους στα σωματικά κύτταρα.

* Να μην σουρώνετε τους φρέσκους φρουτοχυμούς. Τα κομματάκια του φρούτου είναι φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα

* Να βάζετε πάπρικα στο φαγητό σας. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C η οποία βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

* Να τρώτε καυτερές πιπεριές. Περιέχουν καψαικίνη (την χημική ουσία που τους δίνει την χαρακτηριστική τους γεύση) η οποία αυξάνει κατά 25% τον μεταβολικό ρυθμό.

* Να βάζετε ξύδι στις σαλάτες σας. Περιέχει οξικό οξύ, το οποίο επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό.

* Να τρώτε σνακ που περιέχουν πρωτεΐνες  (λ.χ. μια φέτα μαύρο ψωμί με λίγο βραστό στήθος κοτόπουλο). Μελέτες δείχνουν πως με αυτό τον τρόπο έχει κανείς 30% περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσει.

* Να βάζετε σος σόγιας στο φαγητό σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες της σόγιας αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

* Να τρώτε πεπόνι και μετά ένα σφικτό αυγό (εκτός κι αν συντρέχουν λόγοι υγείας για να το αποφεύγετε). Είναι το τέλειο πρωινό για καύσεις του λίπους. Αν δεν σας αρέσουν τα σφιχτά αυτά φάτε τα όπως αλλιώς νομίζετε.

* Να πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα. Εμποδίζει την συσσώρευση λίπους, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς, χάρη στην ουσία ρεσβερατρόλη που περιέχει.

* Να τρώτε ρόδια. Περιέχουν έλαια (δηλαδή λιπαρά) τα οποία αντί να παχαίνουν ελαττώνουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Είναι επίσης τόσο γλυκά, που ικανοποιούν την λαχτάρα σας για κάποιο γλύκισμα.

* Να τρώτε το κρέας ψητό στα κάρβουνα, αφού το μαρινάρετε πρώτα σε δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 190 βαθμούς Κελσίου.

* Να τρώτε σπανάκι. Περιέχει διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από τα περισσότερα άλλα πράσινα λαχανικά, με αποτέλεσμα να χορταίνει καλύτερα και να βοηθεί τον οργανισμό να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τα λίπη.

* Αλλάξτε το τυρί που τρώτε με λάιτ εκδοχές. Το κατσικίσιο τυρί λ.χ. περιέχει έως 40% λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό.

* Να τρώτε λίγες φακές, όποτε μπορείτε, με το φαγητό σας. Αν το κάνετε πολύ συχνά, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να χάσετε έως 7 κιλά σε δέκα εβδομάδες, διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες από το αμινοξύ λευκίνη, που συμβάλει στην καύση του λίπους.

* Να τρώτε «καλά» λίπη για να καίτε λίπος. Όσο και αν ακούγετε περίεργο, τα λίπη που υπάρχουν σε ελαιόλαδο και στους  ξηρούς καρπούς είναι ό,τι πρέπει – και επιπλέον προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

* Να τρώτε πλούσιο πρωινό. Όσοι αρχίζουν την μέρα τους με ένα καλό πρωινό, καταναλώνουν κατά μέσον όρο 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα διότι ικανοποιεί την όρεξη. Καλό είναι το πρωινό σας να βασίζεται σε πρωτείνες, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνιες

* Να τρώτε ένα μήλο 15 λεπτά πριν από το φαγητό σας. Θα καταναλώνετε σχεδόν 190 θερμίδες λιγότερες με το κυρίως γεύμα.

* Να βάζετε λίγο ελαιόλαδο στην σαλάτα σας. Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά που διεγείρουν μια πρωτεΐνη, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Παρότι φαίνεται ότι έτσι θα παίρνεται περισσότερες θερμίδες, στην πραγματικότητα θα τρώτε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

* Να προσθέτετε τομάτα στο σάντουιτς σας. Θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι περισσότερο και έτσι θα περιορίσετε το τσιμπολόγημα. Οι τομάτες καταστέλλουν την ορμόνη γκρελίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας.

* Να τρώτε ανανά. Όχι μόνο είναι ένα θαυμάσιο σνακ για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, αλλά περιέχει ουσίες που συμβάλουν στην διάσπαση των πρωτεϊνών.

* Να πασπαλίζετε το γιαούρτι σας με κανέλα. Μελέτες έχουν δείξει πως η κανέλα διεγείρει σημαντικά τον μεταβολισμό. Μισό κουταλάκι του καφέ κανέλα την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάνετε ένα κιλό τον μήνα. Επίσης η κανέλα ρίχνει τη γλυκόζη του αίματος άρα θα σας βοηθήσει στην περίπτωση που έχετε υψηλό ζάχαρο.

* Να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό καρότου. Θα σας βοηθήσει να χάσετε 2 κιλά σε 12 εβδομάδες, διότι περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

* Μην αποφεύγετε εντελώς το κόκκινο κρέας (εκτός, βεβαίως, και αν συντρέχει λόγος υγείας). Το κόκκινο κρέας περιέχει πολλές πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας – και οι μύες καίνε θερμίδες με τετραπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι το σωματικό λίπος. Φροντίστε μόνο να είναι άπαχο και ψητό ή βραστό. Επίσης θα έχετε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τη μαρινάδα σας.

* Να πίνετε πράσινο τσάι και καφέ. Το πράσινο τσάι περιέχει ουσίες που αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη και διεγείρουν κατά 20% την οξείδωση του λίπους και τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας.

Σύμμαχος η γυμναστική

* Να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί, πριν φάτε πρωινό, για να καίτε λίπος ταχύτερα. Θα αναγκάσετε επίσης το σώμα σας να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας, και έτσι θα αδυνατίσετε πιο γρήγορα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι θερμίδες που θα κάψετε προέρχονται περισσότερο από το αποθηκευμένο λίπος παρά από τους υδατάνθρακες.

* Να κάνετε διάδρομο. Αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ο κυλιόμενος διάδρομος είναι το καλύτερο μηχάνημα για να πολλές καύσεις στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

* Να περπατάτε μετά την γυμναστική, για να εξακολουθήσουν να δρουν τα σωματικά ένζυμα που διασπούν το σωματικό λίπος. Η ακινησία αδρανοποιεί αυτά τα ένζυμα, ενώ η άσκηση τα ενεργοποιεί.

* Να γυμνάζεστε με παρέα. Με αυτό τον τρόπο θα χάσετε 35% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι εάν προπονήστε μόνοι σας. Η παρέα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για συνέχιση της προπόνησης, άλλωστε λίγη ενθάρρυνση όλοι την χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

Δείτε επίσης