Συμπληρώματα σιδήρου και φολικού οξέως δημιουργούν εξυπνότερα παιδιά

Τα παιδιά στις αγροτικές επαρχίες του Νεπάλ, των οποίων οι μητέρες έλαβαν στην εγκυμοσύνη συμπληρώματα σιδήρου και φολικού οξέως, ήταν εξυπνότερα, περισσότερο οργανωτικά και με καλύτερες κινητικές ικανότητες, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η εξασφάλιση της βασικής προγεννητικής φροντίδας της εγκύου θα έχει μεγάλη επίδραση στο εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών που ζουν σε φτωχές κοινότητες όπου είναι συνήθης η έλλειψη σιδήρου.

Η Parul Christian, του Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health, δήλωσε ότι ο σίδηρος είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή και διαδεδομένη διαταραχή διατροφής παγκοσμίως και σύμφωνα με τον ΠΟΥ επηρεάζει 2 δισ. ανθρώπους.

Η έλλειψη σιδήρου στην αρχή, μπορεί να παρεμβληθεί με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, τη βιοχημεία και το μεταβολισμό, εμποδίζοντας τη νοητική ανάπτυξη όπως και την ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 676 παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν μέρος σε κλινική δοκιμή στην οποία οι μισές έλαβαν συμπληρώματα σιδήρου και φολικού οξέως και άλλες ουσίες στην εγκυμοσύνη. Περίπου 80% των παιδιών, ηλικίας 7 έως 9 ετών, είχαν εγγραφεί στο σχολείο.

Η Christian δήλωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και φολικού οξέως στην εμβρυική ζωή είχε σημαντική επίδραση στο διανοητικό επίπεδο και τις κινητικές ικανότητες στη σχολική ηλικία. Πρόσθεσε ότι είχε επίδραση σε ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως νοητικές, εκτελεστικές ικανότητες, καθώς και κινητικές. Πρόκειται για παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μελλοντική ακαδημαϊκή επιτυχία των παιδιών.

Δείτε επίσης