Προσοχή στη διατροφή αν θέλετε να κερδίσετε στα χαρτιά

Αν θέλετε να κερδίσετε στα χαρτιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πρέπει να προσέξετε τι θα φατε και τι θα πιείτε  γιατί η διατροφή μπορεί να κάνει την διαφορά. Αλκοόλ, τσιγάρο και άδειο στομάχι είναι ο χειρότερος συνδυασμός λένε οι ειδικοί, ενώ το προσεγμένο φαγητό, το νερό και λίγη καφεΐνη μπορεί να βοηθήσουν.  «Όπως μειώνονται οι επιδόσεις ενός παιδιού που πηγαίνει στο σχολείο νηστικό ή με ένα πρωινό φτωχό σε υδατάνθρακες, έτσι και ένας άνθρωπος που παίζει χαρτιά θα παρουσιάσει μείωση των επιδόσεών του εάν δεν τροφοδοτεί τον οργανισμό με ό,τι χρειάζεται για να διατηρεί όσο το δυνατόν ακμαιότερη τη νοητική λειτουργία του», λέει ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Εάν το φαγητό είναι πολύ βαρύ, δεν περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες και γίνει αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ, ο εγκέφαλος υποφέρει και η πνευματική διαύγεια μειώνεται».

Γλυκόζη

«H “τροφή” του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, δηλαδή το σάκχαρο του αίματος», προσθέτει η κλινική διαιτολόγος Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, από το Αττικό Νοσοκομείο. «Τα σάκχαρα, όμως, είναι υδατάνθρακες, γι’ αυτό οι δραστηριότητες που απαιτούν πνευματική εγρήγορση ουσιαστικά απαιτούν και μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες».

H αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία για τη… χαρτοπαιξία δεν πρέπει να αρχίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά μία μέρα νωρίτερα. Το μυστικό είναι να γίνονται μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα που είναι απαραίτητα για πνευματική διαύγεια, κατά την κ. Παπακωνσταντίνου. Συνολικά απαιτούνται πέντε γεύματα την κάθε μέρα – τα τρία κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) συν ένα σνακ για δεκατιανό και άλλο ένα το απόγευμα.

Απαραίτητο είναι ακόμα να καταναλώνονται αυτά τα γεύματα σε σταθερές ώρες, και κάθε 3-4 ώρες, ώστε να μεταβολίζει ο οργανισμός καλύτερα τη γλυκόζη. Επιπλέον, σε κάθε γεύμα πρέπει να υπάρχουν λίγοι υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα).

Ένα άλλο μυστικό είναι να προσέξει κανείς την ενυδάτωση του οργανισμού του, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει επάρκεια σε νερό, ο εγκέφαλος σκέφτεται καλύτερα. Στην ενυδάτωση, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται το αλκοόλ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι όλη την επίμαχη νύχτα οι παίκτες πρέπει να περιοριστούν σε ένα-δύο ποτά όλα κι όλα, τα οποία μάλιστα θα πιουν μαζί με φαγητό. Και αυτό, διότι το αλκοόλ όχι μόνο δεν είναι διεγερτικό, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά αντιθέτως προκαλεί καταστολή, με συνέπεια να μειώνει την πνευματική ικανότητα, τη διαύγεια και την κρίση.

Προσέξτε το βράδυ της χαρτοπαιξίας

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η διατροφή και το βράδυ της χαρτοπαιξίας. Μία ώρα πριν αρχίσει το παιχνίδι πρέπει να καταναλωθεί ένα ελαφρύ γεύμα, ώστε μέχρι την πρώτη παρτίδα να έχει προχωρήσει η διαδικασία της πέψης, να μην πεινάει ο παίκτης και να έχει τροφοδοτηθεί ο εγκέφαλός του με τα 15-20 γραμμάρια σακχάρου που χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά.

«Ελαφρύ γεύμα» σημαίνει μία σαλάτα λαχανικών (είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, που χαρίζουν ενέργεια) χωρίς πολλές σάλτσες και λάδι (τα πολλά λίπη επιβραδύνουν την πέψη) και μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, επίσης χωρίς πολλές σάλτσες. Με αυτό το γεύμα, μπορεί να καταναλωθεί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

H κατανάλωση του γεύματος αυτού πρέπει να είναι αργή, ώστε μόλις κορεσθεί το αίσθημα της πείνας να σηκωθεί ο παίκτης από το τραπέζι.

Όσον αφορά τη διατροφή στη διάρκεια του παιχνιδιού, 3-4 ώρες μετά το βραδινό γεύμα ο παίκτης πάλι πρέπει να φάει κάτι με υδατάνθρακες – λ.χ. ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτα ή τσουρέκι.

Ειδάλλως ας πιει ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού με λίγους ξηρούς καρπούς ή ένα καφεϊνούχο αναψυκτικό με μία χούφτα ξηρούς καρπούς ή ας φάει ένα μελομακάρονο ή 2-3 καναπεδάκια αν είναι άντρας και 1-2 αν είναι γυναίκα.

Δείτε επίσης