Ο γάμος βλάπτει τη φυσική κατάσταση

Άνθρωποι που δεν παντρεύονται ή που ξαναγίνονται εργένηδες μετά το διαζύγιο, φαίνεται πως έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από τους παντρεμένους, αναφέρει νέα έρευνα. Η έρευνα εστίασε σε περίπου 8.900 ενήλικες για αρκετά χρόνια και ανακάλυψε ότι άντρες και γυναίκες που παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας εμφάνιζαν πτώση στην κατάσταση του καρδιαγγειακού, όπως μετρήθηκε από εξετάσεις σε διάδρομο. Αντίθετα, άντρες που πήραν διαζύγιο κατά τη διάρκεια την έρευνας εμφάνισαν μέτρια αύξηση στο επίπεδο καλής σωματικής κατάστασης. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο ‘American Journal of Epidemiology’, δεν αποδεικνύουν ότι μια αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση προκαλεί άμεσα την αλλαγή στη φυσική κατάσταση, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι όταν παντρεύεται κάποιος ενδεχομένως αρχίζει και παραμελεί λίγο τον εαυτό του. Όσοι παραμένουν εργένηδες ή χωρίζουν έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να παραμείνουν σε φόρμα.

Ωστόσο το χάσμα όσον αφορά τη φόρμα δεν είναι τεράστιο μεταξύ εργένηδων και παντρεμένων.

Στην έρευνα, αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση συνδέθηκαν μόνο με μικρές αλλαγές στη σωματική κατάσταση, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Francisco B. Ortega, από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη. Τονίζει ότι τα επίπεδα φυσικής κατάστασης κάποιου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως γενετικούς, συνηθειών άσκησης, σύνθεσης σώματος και γενικής υγείας.

Ωστόσο, αν οι νιόπαντροι γνωρίζουν ότι η φόρμα τους θα περιοριστεί μπορεί να προσέξουν περισσότερο όσον αφορά τη διατήρηση ρουτίνας άσκησης, σύμφωνα με τον Ortega.

Τα ευρήματα βασίζονται σε 6.900 άντρες και 1.971 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια στην Cooper Clinic του Ντάλας. Υποβλήθηκαν σε σωματικές εξετάσεις, ανέφεραν συνήθειες του τρόπου ζωής και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις διαδρόμου για να διαπιστωθεί η φυσική τους κατάσταση.

Όσον αφορά την οικογενειακή κατάσταση, οι γυναίκες που παρέμεναν ανύπαντρες κατά τη διάρκεια της έρευνας εμφάνισαν μικρή αύξηση στο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Οι παντρεμένες δεν εμφάνισαν αυτή την αύξηση.

Άντρες που παντρεύτηκαν εμφάνισαν μείωση των επιπέδων καλής σωματικής κατάστασης, όπως και οι εργένηδες, αν και με μικρότερη απώλεια. Στους άντρες, οι αλλαγές ήταν περισσότερο εμφανείς όταν οι ερευνητές εστίασαν στο διαζύγιο και τον δεύτερο γάμο.

Άντρες που χώρισαν κατά τη διάρκεια της έρευνας εμφάνισαν αύξηση στα επίπεδα φυσικής κατάστασης, ενώ όσοι παρέμειναν παντρεμένοι δεν εμφάνισαν αλλαγή. Παράλληλα, άντρες που χώρισαν εμφάνισαν γενική πτώση στα επίπεδα φόρμας με τον καιρό, αλλά η πτώση ήταν περισσότερο εμφανής σε όσους ξαναπαντρεύτηκαν.

Δεν υπήρχαν ενδείξεις για οποιαδήποτε ωφέλεια διαζυγίου στις γυναίκες. Ωστόσο, οι ερευνητές δηλώνουν ότι μια αιτία μπορεί να είναι η ύπαρξη λιγότερων γυναικών στην έρευνα και ότι μόνο μικρός αριθμός γυναικών άλλαξε την οικογενειακή του κατάσταση κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν το ρόλο των κοινωνικών παραγόντων στα επίπεδα σωματικής κατάστασης των ανθρώπων.

Δείτε επίσης