Διοξίνες υψηλής συγκέντρωσης σε αγροκτήματα της Σαξονίας

Περίπου χίλια αγροκτήματα θα κλείσουν στην Κάτω Σαξονία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας του κρατιδίου, καθώς εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε αβγά και στις ζωοτροφές.  Πιστεύεται ότι τα αγροκτήματα αυτά είχαν αγοράσει λίπος μολυσμένο με διοξίνη για ζωοτροφή. Το κλείσιμό τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους ενόσω θα γίνονται ειδικές εξετάσεις. Στα αγροκτήματα αυτά εκτρέφονταν κοτόπουλα, χοίροι και γαλοπούλες. Στη Σαξονία υπάρχουν περισσότερα από 50.000 αγροκτήματα. Οι πρώτες αναφορές για αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στα μέσα Δεκεμβρίου και αυξήθηκαν ανησυχητικά την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις αρχές, σε δύο αγροκτήματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καταγράφηκαν ποσότητες διοξίνης διπλάσιες του επιτρεπτού ορίου. Στο ένα από αυτά σφαγιάστηκαν 8000 κλώσσες που έφαγαν μολυσμένη τροφή. Υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 μολυσμένα αβγά έφτασαν στα ράφια των καταστημάτων αλλά, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, πολλές χιλιάδες από αυτά επιστρέφονται ή έχουν ήδη επιστραφεί.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης κατηγορούν μία γερμανική εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών για τη μόλυνση αυγών και κρέατος με διοξίνη, που έχει αναγκάσει τουλάχιστον 1.000 αγροκτήματα να σταματήσουν να πωλούν τα προϊόντα τους, όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο της, η εφημερίδα Βέσταφαλεν Μπλατ.  Η εφημερίδα που επικαλείται τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων της Γερμανίας, αναφέρει ότι η εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch χρησιμοποίησε ένα λιπαρό οξύ στη ζωοτροφή το οποίο χρησιμοποιείται κανονικά για την παραγωγή βιοντίζελ.

Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ, που προσδιόριζε ότι είναι κατάλληλο για την παραγωγή λιπαντικών, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή 527 τόνων ζωτροφής, όπως ανέφερε η γερμανική υπηρεσία.  Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυγά, χοιρινό κρέας, γαλοπούλες και κοτόπουλα, στα οποία εντοπίστηκαν υψηλότερα επίπεδα διοξίνης από τα επιτρεπτά, πωλήθηκαν και καταναλώθηκαν. Πάντως, κατά με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ιδρυμα για την Αξιολόγηση του Κινδύνου (BfR) ο κίνδυνος δεν είναι σημαντικός.  “Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ινστιτούτου.

Δείτε επίσης