Πως θα χάσετε τα κιλά των γιορτών

Για εκείνους που πήραν λίγα κιλά, η επαναφορά στις καθημερινές συνήθειες θα οδηγήσει από μόνη της στο σύνηθες βάρος, αφού πρόκειται κυρίως για υγρά, λόγω της μεγαλύτερης από το συνηθισμένο κατανάλωσης φαγητού. Ωστόσο, αν έχετε πάρει πάνω από 1-1,5 κιλό, καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές. Παρ’ όλο που οι αλλαγές θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες με βάση τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου, υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα κιλά των γιορτών:

Αδειάστε τους δίσκους και πετάξτε τα αποφάγια: Οσο και αν λυπάστε όταν πετάτε φαγητό, σκεφτείτε αν είναι πραγματικά καλύτερο να φάτε ό,τι έχει περισσέψει προσθέτοντας λίπος στο σώμα σας. Μια καλή λύση είναι να μοιράσετε ό,τι έχει απομείνει σε φίλους και γείτονες -έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι!

Μειώστε σταδιακά την ποσότητα του φαγητού: Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε με δραστική μείωση του φαγητού που τρώτε. Κάτι τέτοιο θα σας κάνει να πεινάσετε, να εξαντληθείτε και τελικά να τα παρατήσετε. Σε πρώτη φάση, δώστε έμφαση στην ποιότητα και σιγά σιγά μικρύνετε το μέγεθος της μερίδας σας.

Μικρά και συχνά γεύματα: Η τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων θα σας βοηθήσει να μην πεινάτε, να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές και να κρατήσετε «ξύπνιο» τον μεταβολισμό σας. Ακόμα και αν δεν πεινάτε, φροντίστε κάθε 3-4 ώρες να τρώτε κάτι έστω και αν πρόκειται για ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.

Λαχανικά και φρούτα: Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν το αίσθημα του κορεσμού, δηλαδή μας χορταίνουν. Επιλέγετε λαχανικά σε διάφορα χρώματα και περιορίστε τους χυμούς -είναι προτιμότερο να φάτε το φρούτο ολόκληρο.

Πίνετε αρκετό νερό/υγρά: Η επαρκής ενυδάτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ενισχύει την ενεργητικότητα και μπορεί να μας γλιτώσει από περιττές θερμίδες, καθώς ο οργανισμός ορισμένες φορές «μπερδεύεται» και εκλαμβάνει το αίσθημα τις δίψας ως πείνα.

Υδατάνθρακες: Επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια, πολύτιμες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης. Παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων είναι το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ χορταίνουν. Φροντίστε σε κάθε γεύμα σας να υπάρχει κάποια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ψάρι, πουλερικά, άπαχο κρέας).

Λιπαρά και γλυκά: Αποφύγετε τηγανητά, βαριές σάλτσες, αλλαντικά και τυριά με πλήρη λιπαρά. Σε ό,τι αφορά τα γλυκά, δεν χρειάζεται να απέχετε εντελώς, αλλά περιοριστείτε σε 1-2 μικρά γλυκά την εβδομάδα.

Κινηθείτε: Βάλτε τη φυσική δραστηριότητα στο ημερήσιο πρόγραμμά σας. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι οργανωμένο, εκμεταλλευτείτε ακόμα και τις απλές αφορμές για κίνηση όπως το περπάτημα, οι σκάλες και το καθάρισμα του σπιτιού.

Όχι στις δίαιτες «αποτοξίνωσης»

Πολλές φορές οι δίαιτες αποτοξίνωσης φαντάζουν σαν «σανίδες σωτηρίας» μετά τις κραιπάλες των γιορτών. Ωστόσο αποτελούν μια επικίνδυνη και μη αποτελεσματική λύση αφού:

Ο οργανισμός μας μπορεί και αποτοξινώνεται μια χαρά από μόνος του. Δεν χρειάζεται «ειδική δίαιτα». Η ισορροπημένη διατροφή και η ήπια άσκηση αρκούν για να τον υποστηρίξουν.

Η απώλεια βάρους που υπόσχονται αφορά κυρίως υγρά, τα οποία επαναπροσλαμβάνονται όταν επανέλθουμε στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες.

Δεν μας βοηθούν να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό.

Είναι στερητικές, μονότονες και συχνά ελλιπείς σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Εχουν αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό.

Κατά συνέπεια, η απώλεια βάρους μετά τις γιορτές είναι κάτι θεμιτό και απαραίτητο, ωστόσο θα πρέπει να γίνεται σωστά με την εφαρμογή μιας ήπιας υποθερμιδικής δίαιτας και άσκησης, χωρίς άγχος και βιασύνη έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι μόνιμα και χωρίς αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Δείτε επίσης