Οι κακές σχέσεις στην εργασία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη

Η ένταση, η υπονόμευση και το φτωχό ομαδικό πνεύμα στον εργασιακό χώρο, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μια  έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Occupational and Environmental Medicine’ . Οι ερευνητές εξέτασαν 3.347 Φιλανδούς εργαζόμενους, ηλικίας 30 έως 64 ετών το 2000 και το 2001. Κάθε εθελοντής αξιολόγησε το κλίμα στον εργασιακό χώρο σε μια κλίμακα 5 βαθμίδων σχετικά με το αν η ατμόσφαιρα ήταν καλή, αν ενθαρρύνονταν και στηρίζονταν οι νέες ιδέες και αν υπήρχαν διαφωνίες και διαπληκτισμοί. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με την κοινωνική τους ζωή, την οικογενειακή κατάσταση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Αυτοί που αισθάνονταν ότι το ομαδικό πνεύμα ήταν φτωχό, είχαν αυξημένες πιθανότητες κατά 61% να εμφανίσουν καταθλιπτική διαταραχή σε σχέση με αυτούς που εργάζονταν με καλό ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα, είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χρησιμοποιήσει αντικαταθλιπτικά κατά τα πρώτα χρόνια μετά την πρόσληψή τους.

Κατά τη διάρκεια των 3 ετών που διήρκεσε η επαναξιολόγηση, ποσοστό 9% των συμμετεχόντων είχε αγοράσει αντικαταθλιπτικά σκευάσματα.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ του κλίματος στον εργασιακό χώρο και διαταραχών που σχετίζονταν με κατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματα έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, το ιστορικό ψυχικών διαταραχών, οι απαιτήσεις της δουλειάς και ο χρόνος που εργάζονταν στον ίδιο εργοδότη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Marjo Sinokki του Φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας στον εργασιακό χώρο, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον ψυχολογικό παράγοντα, στον εργασιακό χώρο

Δείτε επίσης