Η κατανάλωση ψαριού απομακρύνει το έκζεμα στα μωρά

Η κατανάλωση ψαριού από τα παιδιά πριν την ηλικία των 9 μηνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν έκζεμα, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές. Η εισαγωγή ψαριού οποιουδήποτε είδους στη διατροφή μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης του δέρματος κατά 25% σε σχέση με παιδιά που δεν έφαγαν ποτέ ψάρι, σημειώνει ο παιδίατρος Bernt Alm, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Το κυριότερο εύρημα είναι ότι η εισαγωγή ψαριού νωρίς ήταν ωφέλιμη, δήλωσε ο Alm. Δεν φάνηκε να υπάρχει σχέση με την ποσότητα ή το είδος του ψαριού. Ο ερευνητής πιστεύει ότι περισσότερη σημασία έχει η χρονική στιγμή της εισαγωγής ψαριού στη διατροφή.

Το έκζεμα είναι χρόνια πάθηση, που επηρεάζει μεταξύ 10%-15% των παιδιών και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα, ερυθρότητα και ξηρότητα. Συνήθως, επηρεάζει αυτούς που έχουν τάση για αλλεργίες. Η σουηδική έρευνα είναι μέρος έρευνας που παρακολουθεί τη μακροπρόθεσμη υγεία σχεδόν 17.000 νεογνών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του εκζέματος αλλά ο θηλασμός και η κατοχή χνουδωτού κατοικίδιου δεν είχαν επίδραση.

Το ψάρι στη διατροφή φάνηκε να είναι σημαντικό, αλλά ο Alm δήλωσε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθούν οι αιτίες. Δεν υπήρχε παραπάνω προστασία από ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που παρέχουν άλλα οφέλη στην υγεία, δήλωσε ο Alm, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να έχει σχέση η επίδρασή τους στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης