Ο φόβος της δέσμευσης οφείλεται σε γονίδιο

Η διστακτικότητα ενός άντρα να παντρευτεί μπορεί να οφείλεται σε γενετική ποικιλομορφία, σύμφωνα με νέα έρευνα. ‘Αντρες που κληρονομούν γενετική ποικιλομορφία που επηρεάζει μια σημαντική για τη δέσμευση ορμόνη, έχουν την τάση να αποφεύγουν το γάμο, αναφέρεται στην έρευνα. ‘Ερευνες σε ζωα έχουν δείξει ότι η ίδια ορμόνη-βασοπρεσίνη-επηρεάζει την ικανότητα να παραμένουν τα τρωκτικά μονογαμικά. Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA 552 διδύμων αδερφών. ‘Ολοι βρίσκονταν σε μακροχρόνια σχέση και είχαν παιδιά. ‘Αλλοι συζούσαν και άλλοι ήταν παντρεμένοι.

Τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη σχέση τους και στη συνέχεια οι απαντήσεις συνδέθηκαν με το γενετικό προφίλ τους.

‘Αντρες με την εκδοχή 334 του γονιδίου AVPR1A είχαν χαμηλότερη βαθμολογία από τη σύζυγο ή σύντροφό τους όσον αφορά την ένταση του συναισθηματικού δεσίματος. ‘Ηταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι παντρεμένοι. Αν ήταν παντρεμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν προβλήματα στο γάμο τους.

Δυο αντίγραφα του 334 διπλασίαζαν τις πιθανότητες να απαντήσουν οι άντρες ότι είχαν κρίση στο γάμο τους την προηγούμενη χρονιά.

Εκτιμάται ότι το γονίδιο που έφερε πσοοστό 40% των αντρών μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη βασοπρεσίνη.

Το ίδιο γονίδιο έχει συνδεθεί και με τον αυτισμό. Ο επικεφαλής της έρευνας Hasse Walum δήλωσε πως αυτή είναι η πρώτη φορά που μια συγκεκριμένη ποικιλομορφία γονιδίου σχετίζεται με το πώς οι άντρες συνδέονται με τις συντρόφους τους.

Γυναίκες που παντρεύτηκαν άντρες που φέρουν ένα ή δυο αντίγραφα του 334 ήταν κατά μέσον όρο λιγότερο ικανοποιημένες από τη σχέση τους με τον σύζυγο, σε σχέση με γυναίκες που ήταν παντρεμένες με κάποιον που δεν έφερε την ποικιλομορφία.

Ωστόσο, ο ερευνητής υπογραμμίζει ότι το γονίδιο αποτελεί μικρό μέρος σε μια σχέση καθώς υπάρχουν πολλά συστατικά που συντελούν σε έναν ευτυχισμένο γάμο.

Υπάρχουν φυσικά πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να έχει προβλήματα στη σχέση του. Ο Ψυχολόγος Dr. George Fieldman, του Buckingham New University, σημειώνει ότι μπορεί να υπάρχουν εξελικτικά οφέλη στην περίπτωση που κάποιος έχει τη μετάλλαξη 334. Υπάρχει δυνητικά ένα πλεονέκτημα αν στόχος είναι να επιβιώσει και να επεκτείνει τα γονίδιά του.

Αλλά υπάρχουν και πλεονεκτήματα στο να είναι κάποιος μονογαμικός και να έχει τη στήριξη της οικογένειας. Δεν είναι μονόδρομος. Όπως πολλά άλλα στη φύση, υπάρχει ανταλλαγή και τα γονίδια έχουν την τάση να ευνοούν τη μετάδοσή τους, σύμφωνα με τον   Fieldman.

Η Paula Hall σημειώνει πως ενώ αυτό το γονίδιο μπορεί να δημιουργεί προδιάθεση, δεν είμαστε σκλάβοι των γονιδίων μας. Το δέσιμο προκύπτει από τους ανθρώπους σε μια σχέση και την ποιότητά της.

Δείτε επίσης