Κι όμως, τα λεφτά φέρνουν ευτυχία

Δεν είναι η απόκτηση πλούτου αυτή που μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά το να ξοδεύουμε χρήματα για τους άλλους, σύμφωνα με νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων. Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο British Columbia, ανακάλυψε ότι το να ξοδεύει κανείς ακόμα και 5 δολάρια για άλλους βοηθά. Υπάλληλοι που έλαβαν bonus και ξόδεψαν μέρος του για τους άλλους ήταν πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με αυτούς που ξόδεψαν το bonus για τον εαυτό τους. Βρετανός ψυχολόγος δήλωσε ότι το να δίνει κάποιος χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς βελτιώνει την εικόνα που έχει κάποιος άνθρωπος για τον εαυτό του και το πώς τον βλέπουν οι άλλοι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 630 ανθρώπους από τους οποίους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη γενική τους ευτυχία και να αναφέρουν το ετήσιο εισόδημά τους. Επίσης τους ζητήθηκε να δώσουν αναλυτική κατάσταση σχετικά με το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους και το αν δίνουν ποσά σε άλλους ή δωρεές.

Η Καθηγήτρια Elizabeth Dunn, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι θέλησε να εξετάσει την υπόθεση ότι το πώς ο άνθρωπος ξοδεύει τα χρήματά του είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικό με το πόσα χρήματα κερδίζει.

Ανεξάρτητα από το εισόδημα κάποιου ανθρώπου φάνηκε πως αυτοί που ξόδευαν χρήματα για τους άλλους ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι, ενώ όσοι ξόδευαν περισσότερα για τον εαυτό τους δεν ήταν.

Η ομάδα αξιολόγησε την ευτυχία 16 υπαλλήλων εταιρίας στη Βοστόνη πριν και μετά τη λήψη του bonus, που κυμαινόταν από 3.000 δολάρια έως 8.000. Φάνηκε πως δεν ήταν το μέγεθος του χρηματικού ποσού που είχε σημασία αλλά το πώς το ξόδευαν οι υπάλληλοι.

Όσοι έδιναν μεγαλύτερο ποσό από το bonus για αγορά δώρων ή σε φιλανθρωπίες, συστηματικά ανέφεραν μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με τους υπαλλήλους που κάλυπταν τις δικές τους ανάγκες.

Σε άλλο πείραμα οι ερευνητές έδωσαν σε 46 ανθρώπους 5 ή 20 δολάρια ζητώντας τους να ξοδέψουν το ποσό εκείνη την ημέρα μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα.

Από ορισμένους ζητήθηκε να ξοδέψουν τα χρήματα στους εαυτούς τους, ενώ άλλοι προγραμματίστηκε να ξοδέψουν χρήματα για άλλους ανθρώπους.

Αυτοί που ξόδεψαν τα μετρητά για άλλους ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο ευτυχισμένοι στο τέλος της ημέρας σε σχέση με αυτούς που ξόδεψαν τα λεφτά για τον εαυτό τους, άσχετα από το μέγεθος του ποσού που τους δόθηκε.

Η Καθηγήτρια δήλωσε ότι από την έρευνα προκύπτει αρχική ένδειξη ότι ο τρόπος που οι άνθρωποι ξοδεύουν τα λεφτά τους μπορεί να είναι το ίδιο σημαντικός για την ευτυχία τους με το πόσα χρήματα κερδίζουν.

Παράλληλα, το να ξοδεύουν για άλλους μπορεί να αποτελεί έναν πιο αποτελεσματικό δρόμο προς την ευτυχία από το να ξοδεύουν για τον εαυτό τους.

Ο Dr George Fieldman, ψυχολόγος στο Buckinghamshire New University, δήλωσε ότι το να δίνει κανείς ποσά για φιλανθρωπίες τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα, μερικώς λόγω του ότι ανήκει σε μια ομάδα. Επιπλέον, έτσι δίνει την εντύπωση του αλτρουιστή.

Σε ατομικό επίπεδο, συνεχίζει ο Ψυχολόγος, ‘αν δώσω σε εσένα, είναι λιγότερο πιθανό να μου επιτεθείς και περισσότερο πιθανό να είσαι καλός μαζί μου.’

Δείτε επίσης