Aθώα τα αυγά για την αύξηση της χοληστερίνης;

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού, επιβεβαιώνει νέα έρευνα. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ, αναφέρει ότι από την έρευνά της προέκυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ενδεχομένως να καταναλώσουν όσα αυγά επιθυμούν, χωρίς να βλάψουν την υγεία τους. Οι ερευνητές, που ανέλυσαν αρκετές μελέτες για τη διατροφή με αυγά, δήλωσαν ότι είναι διαδεδομένη η ιδέα ότι το να καταναλώνει κάποιος περισσότερα από 3 αυγά την εβδομάδα είναι βλαβερό για την υγεία. Ωστόσο, θεωρούν πως πρόκειται για παρανόηση, βασισμένη σε ξεπερασμένες ενδείξεις.

Όπως αναφέρουν στο ‘Nutrition Bulletin’, του ‘British Nutrition Foundation, η κατανάλωση κορεσμένου λίπους είναι πολύ περισσότερο πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

Ο ερευνητής, καθηγητής Bruce Griffin, δήλωσε ότι τα αυγά είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς περιέχουν άφθονες θρεπτικές ουσίες. Θεωρεί πως πρέπει να διορθωθεί η παρανόηση που συνδέει την κατανάλωση αυγών με την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και την καρδιοπάθεια.

Σημειώνει πως η επίδραση της ποσότητας κορεσμένου λίπους της διατροφής μας που επηρεάζει τη χοληστερόλη στο αίμα, είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από τις σχετικά μικρές ποσότητες της χοληστερόλης που περιέχεται στη διατροφή μας.

Αν και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, μόνο περίπου το ένα τρίτο της χοληστερόλης στον οργανισμό προέρχεται από τη διατροφή.

Άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να επηρεάσουν τα λιπίδια στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η Victoria Taylor, διαιτολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, προτείνει πως τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος ισορροπημένης δίαιτας.

Όπως δήλωσε, υπάρχει χοληστερόλη στα αυγά, αλλά συνήθως δεν είναι μεγάλη η συμβολή της στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπλέον, προσθέτει πως, αν κάποιος χρειάζεται να μειώσει το επίπεδο χοληστερόλης του είναι πιο σημαντικό να περιορίσει την ποσότητα των κορεσμένων λιπών στη διατροφή του, που περιέχονται σε τροφές όπως λιπαρά κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Δείτε επίσης