Τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, λένε τώρα οι ειδικοί

Οι ειδικοί προτρέπουν να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ενδεχομένως χρειάζονται 8 μερίδες για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθειες. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής περισσότερων από 300.000 ανθρώπων σε 8 ευρωπαϊκές χώρες αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε σχέση με όσους κατανάλωναν 3 μερίδες την ημέρα.

Κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 4%. Μια μερίδα υπολογίστηκε στα 80 γραμμάρια, όπως μια μικρή μπανάνα, ένα μεσαίο μήλο ή ένα μικρό καρότο. Η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις διάφορες χώρες ήταν 5 μερίδες την ημέρα. Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία ήταν στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι Ιταλοί άντρες καταναλώνουν 7,7 μερίδες την ημέρα και οι Ισπανίδες γυναίκες 6,7. Οι Βρετανοί άντρες καταναλώνουν 4,1 μερίδες και οι γυναίκες 4,8. Χειρότεροι στην κατάταξη ήταν οι Σουηδοί άντρες και γυναίκες, με μόνο 3,5 και 2,9 μερίδες αντίστοιχα. Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα EPIC-Heart.

Η επικεφαλής της έρευνας, Francesca Crowe, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιατή σχέση μεταξύ φρούτων και λαχανικών και καρδιοπάθειας. Η Crowe δήλωσε ότι η υγιεινή διατροφή ενδεχομένως χρειάζεται να προστεθεί σε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και άλλες συστάσεις όπως το μη κάπνισμα, η απουσία υπέρτασης ή υψηλών λιπιδίων και το υγιές σωματικό βάρος. Οι 8 μερίδες την ημέρα μπορεί να είναι δύσκολο ‘επίτευγμα’, αλλά ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο εύκολη όσον αφορά τη δημόσια υγεία η σύσταση αύξησης κατά μια μερίδα την ημέρα, γεγονός που θα είχε μεγάλη επίδραση σε επίπεδο πληθυσμού.

Πρόσφατη έρευνα από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποδεικνύει ότι 15.000 ζωές τον χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν αν ο καθένας κατανάλωνε 5 μερίδες την ημέρα.

Δείτε επίσης