Άσκοπη η προληπτική λήψη στατινών για εκατομμύρια άτομα

Μεγάλη ανασκόπηση μελετών σχετικά με τη λήψη στατινών που λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως προκειμένου να προστατευθούν από την υψηλή χοληστερόλη και τα καρδιαγγειακά επεισόδια, μαρτυρεί ότι πολλοί ασθενείς λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα χωρίς να τα χρειάζονται. Σύμφωνα με την ανασκόπηση που διεξήχθη από ειδικούς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Cochrane Library», υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με το ότι οι στατίνες προσφέρουν προστασία σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Σήμερα οι επίσημες οδηγίες προς τους γιατρούς είναι να χορηγούν στατίνες σε ασθενείς των οποίων ο κίνδυνος για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και για εμφάνιση καρδιοπάθειας είναι τουλάχιστον 20% μεγαλύτερος από το φυσιολογικό. Πολλοί γιατροί ωστόσο χορηγούν τα συγκεκριμένα φάρμακα και σε πολλούς άλλους ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το αποτέλεσμα είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως και ένα στα τρία άτομα άνω των 40 ετών λαμβάνει κάποια στατίνη. Η νέα ανασκόπηση ωστόσο, που αφορούσε 14 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 34.272 ασθενείς, δείχνει ότι δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις σχετικά με το ότι οι στατίνες μειώνουν τους θανάτους εξαιτίας στεφανιαίας καρδιοπάθειας σε άτομα που δεν έχουν υποστεί ήδη έμφραγμα ή άλλου είδους καρδιαγγειακό επεισόδιο. Συγκεκριμένα η ανασκόπηση στοιχείων σχετικά με οκτώ δοκιμές που περιελάμβαναν 28.161 ασθενείς έδειξε ότι οι στατίνες προσέφεραν ελάχιστη μείωση των θανάτων (για την ακρίβεια οι θάνατοι μειώνονταν από εννέα σε οκτώ ανά 1.000 άτομα που λάμβαναν στατίνες ετησίως). Παράλληλα οι ερευνητές σημειώνουν ότι από το σύνολο των 14 δοκιμών που μελετήθηκαν μόνο μία δεν είχε χρηματοδοτηθεί από τις φαρμακοβιομηχανίες. «Γνωρίζουμε ότι οι κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία είναι πιθανότερο να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με το πώς ερμηνεύουμε τα ευρήματά τους » σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Φιόνα Τέιλορ.

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Σαχ Ιμπραΐμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, τόνισε ότι για τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πολλές πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο οι στατίνες μπορεί να κρύβουν περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. «Υπάρχουν μικρού εύρους δοκιμές που τις συνδέουν με γνωστικά προβλήματα και κατάθλιψη» είπε ο καθηγητής. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τις στατίνες με αύξηση του κινδύνου ηπατικών προβλημάτων, οξείας νεφρικής ανεπάρκειας καθώς και βλαβών στο μυϊκό σύστημα. Παράλληλα στοιχεία έχουν δείξει ότι η λήψη στατινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα που έχουν περάσει ήδη ένα πρώτο τέτοιο επεισόδιο.

Δείτε επίσης