Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά κάνουν τους άνδρες πιο γόνιμους

Μια ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κύηση ή η απόκτηση ζώντος νεογνού είναι πιθανότερη για τα ζευγάρια που ο άνδρας παίρνει συγκεκριμένες βιταμίνες ή άλλα αντιοξειδωτικά. Ερευνητές της The Cochrane Library μελέτησαν στοιχεία από έρευνες που είχαν γίνει σε περισσότερα από 1.000 ζευγάρια που είχαν αποτανθεί σε κλινικές γονιμότητας, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνδρας είχε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η μελέτη είχε ως αφορμή την τάση πολλών κλινικών να υπερασπίζονται την χρήση των αντιοξειδωτικών, ως φυτικά και συνθετικά χημικά συστατικά, περιλαμβανομένων συγκεκριμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Η χρήση των αντιοξειδωτικών βασίζεται στη θεωρία των ελεύθερων ριζών που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA του σπέρματος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την δημιουργία του εμβρύου. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένος αριθμός σπεραματοζωαρίων και εξασθενημένη ικανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε σε 34 ελεγχόμενες μελέτες με ζευγάρια που έκαναν θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση και σπερματεγχύσεις. Οι περισσότεροι άνδρες είχαν μειωμένη κινητικότητα σπέρματος ή μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Εκ των 214 ζευγαριών, 20 απέκτησαν απόγονο, όταν οι άνδρες πήραν αντιοξειδωτικά. Οι άνδρες που είχαν πάρει αντιοξειδωτικά σε μορφή δισκίου είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση του ποσοστού ζώντων γεννήσεων, όταν συγκρίθηκαν με άνδρες που άνηκαν στην ομάδα ελέγχου. Οι γεννήσεις είχαν αναφερθεί σε τρεις ξεχωριστές μελέτες.

Εκ των 964 ζευγαριών, κυήσεις καταγράφηκαν σε 96 περιπτώσεις. Η χρήση αντιοξειδωτικών σχετίστηκε με στατιστικά σημαντική αύξηση του ποσοστού κύησης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Οι κυήσεις αφορούσαν 15 ξεχωριστές μελέτες.

Οι έρευνες διερευνούσαν επίσης της χρήση πολλών διαφορετικών τύπων αντιοξειδωτικών δισκίων, περιλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, της L-καρνιτίνης, του ψευδαργύρου και του μαγνησίου.

Η Δρ Μάριαν Σογουελ από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, που ηγήθηκε της ανασκόπηση εξηγεί ότι «η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης, κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας γονιμότητας».

Τονίζει ωστόσο ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και θα πρέπει να επαληθευθούν από μελλοντικές έρευνες, μεγάλης κλίμακας.

Δείτε επίσης