Η μηνιγγίτιδα σε βρέφη και παιδιά

Η μηνιγγίτιδα είναι μία μεταδοτική λοίμωξη στις τρεις λεπτές μεμβράνες (μήνιγγες) που καλύπτουν τον εγκέφαλο. Η μηνιγγίτιδα συνήθως εμφανίζεται μόνη της, αλλά ορισμένες φορές εμφανίζεται στο πλαίσιο μίας γενικής λοίμωξης όπως η παρωτίτιδα (μαγουλάδες) ή η φυματίωση. Το συνηθέστερο αίτιο μηνιγγίτιδας στα παιδιά κάτω των 6 ετών είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Haemophilus influenzae τύπου b (Hib). Η μηνιγγίτιδα μπορεί, επίσης, να είναι αποτέλεσμα ενός διεισδυτικού τραυματισμού της κεφαλής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το βρέφος ή το παιδί έχει πυρετό και πολύ δυνατό πονοκέφαλο, έντονη αίσθηση κακοδιαθεσίας και είναι ευερέθιστο. Το παιδί εμφανίζει ακαμψία στον αυχένα, είναι ήσυχο και αποφεύγει το δυνατό φως. Μπορεί να αισθάνεται ναυτία και να κάνει έμετο. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει σπασμούς. Στα μικρά βρέφη, η κεντρική πηγή μπορεί να είναι διογκωμένη και τεταμένη, αντί για ελαφρά βυθισμένη, όπως είναι συνήθως.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι κίνδυνοι στα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, διότι τα πολύ μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να αναφέρουν τα συμπτώματά τους. Όταν η μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε βακτήριο δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία, μπορεί να καταλήξει σε βλάβη στον εγκέφαλο ή σε θάνατο. Ωστόσο, όταν αντιμετωπιστεί καταλλήλως, το παιδί συνήθως θεραπεύεται πλήρως.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η πρόληψη της μηνιγγίτιδας με εμβολιασμό είναι σημαντική. Υπάρχει εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα που προκαλείται από το βακτήριο Haemophilus influenzae τύπου b (Hib). Ζητήστε από τον παιδίατρο ή το τοπικό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας να εμβολιάσει το παιδί σας έναντι της λοίμωξης από Hib. Αν το παιδί σας έχει τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο ή μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αν ο παιδίατρος υποψιαστεί μηνιγγίτιδα, το παιδί θα εισαχθεί πιθανότατα στο νοσοκομείο, όπου η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί με οσφυϊκή παρακέντηση. Για τις βακτηριακές λοιμώξεις θα χορηγηθούν αντιβιοτικά. Αν η νόσος οφείλεται σε ιό, η νόσος συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Επαναληπτικός εμβολιασμός στα 16Οι έφηβοι πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση του εμβολίου που προστατεύει από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, συνιστά μια αμερικανική συμβουλευτική επιτροπή υγείας, η οποία κατέληξε σε αυτήν την εισήγηση, επειδή το εμβόλιο παρέχει επαρκή προστασία για λιγότερα χρόνια απ’ όσα πίστευαν οι ειδικοί.

Το 2007, η επιτροπή – που υπάγεται στα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ – είχε προτείνει να γίνεται αναμνηστική δόση του εμβολίου της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών, ούτως ώστε να είναι καλυμμένα μέχρι να τελειώσουν το λύκειο και τα πρώτα χρόνια του πανεπιστημίου.

Και αυτό, διότι η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο επικίνδυνη για τους εφήβους, ενώ μεταδίδεται εύκολα σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως σχολικές αίθουσες και φοιτητικές εστίες.

Τότε η επιτροπή πίστευε ότι το εμβόλιο διαρκεί 10 χρόνια, αλλά προσφάτως νέα στοιχεία έδειξαν πως προστατεύει για μια πενταετία. Γι’ αυτό και προτείνεται επαναληπτική δόση στην ηλικία των 16 ετών.

Δείτε επίσης