Ο αριθμός των λιποκυττάρων αυξάνεται στα παιδιά και τους εφήβους

Άλλη μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα λιπώδη κύτταρα μπορεί να συρρικνώνονται ή να μεγαλώνουν σε μέγεθος, αλλά όχι σε αριθμό. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ‘Nature’ υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως να αναπτυχθούν νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα που θα μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων. Οι ερευνητές, στους οποίους περιλαμβάνεται η Kirsty Spalding, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, μέτρησαν τον αριθμό λιπωδών κυττάρων 687 ανθρώπων και στη συνέχεια τα συνέκριναν με προηγούμενη έρευνα που αφορούσε τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων σε παιδιά και εφήβους.

Οι παχύσαρκοι είχαν περισσότερα λιπώδη κύτταρα σε σχέση με τους αδύνατους. Ωστόσο, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων ήταν σταθερός στην ενήλικο ζωή άσχετα από το αν ήταν αδύνατοι ή παχύσαρκοι οι άνθρωποι. Όταν οι άνθρωποι έχασαν αρκετό βάρος μέσω βαριατρικής επέμβασης, τα λιπώδη κύτταρα συρρικνώθηκαν σε όγκο αλλά παρέμειναν σταθερά σε αριθμό.

Στη συνέχεια η ομάδα εξέτασε λιπώδη κύτταρα 35 ανθρώπων. Τα λιπώδη κύτταρα συγκεντρώθηκαν όταν οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση ή χειρουργική στην κοιλιά. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα λιπώδη κύτταρα δεν διαρκούν για πάντα αλλά εξουδετερώνονται και αντικαθίστανται από νέα με τον ίδιο ρυθμό, οδηγώντας σε σταθερό αριθμό λιπωδών κυττάρων.

Επομένως δεν γεννιόμαστε με αριθμό λιπωδών κυττάρων που μένει σταθερός σε όλη τη ζωή. Ο αριθμός αυξάνει στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ σταθεροποιείται στην ενήλικο ζωή, σύμφωνα με την έρευνα.

Δείτε επίσης