Ο καιρός επηρεάζει την ποιότητα του αγελαδινού γάλακτος

Ο καιρός επηρεάζει την ποιότητα του γάλακτος που πίνουµε, υποστηρίζουν επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Νιούκαστλ της Βρετανίας. Από έρευνα που έκαναν σε φάρµες στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι το γάλα που συλλεγόταν κατά τη διάρκεια ξηρών καλοκαιριών και στη διάρκεια των χειµώνων που διαδέχονταν αυτά τα καλοκαίρια, είχανµεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσµένα λίπη και πολύ λιγότερα ωµέγα-3 λιπαρά οξέα απ’ ό,τι όταν συλλεγόταν σε περιόδους µε πιο φυσιολογικό καιρό.
Οπως τόνισαν οι ερευνητές, η ποιότητα του βιολογικού γάλακτος που πωλούνταν στα σούπερ µάρκετ δεν παρουσίαζε διαφοροποιήσεις που σχετίζονταν µε τις κλιµατικές συνθήκες, καθώς είχε µεγαλύτερη περιεκτικότητα στα θρεπτικά για τον οργανισµό λιπαρά οξέα.  Η δρ Μπάτλερ µαζί µε τους συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι ορισµένες συσκευασίες «συµβατικού» γάλακτος περιείχαν χαµηλές ποσότητες ωµέγα-3 και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, γεγονός το οποίο φανερώνει ότι η διατροφή των αγελάδων σε φρέσκο χορτάρι ήταν φτωχή.

Οι ειδικοί εξέτασαν δείγµατα από γάλα το οποίο προήλθε από το άρµεγµα αγελάδων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 2006 µέχρι το 2007. ∆ιαπίστωσαν ότι ανάλογα µε τις µετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν ανά εποχή (άνοιξη, χειµώνας, καλοκαίρι), το γάλα παρουσίαζε διαφοροποίηση ως προς τα θρεπτικά του συστατικά.

Δείτε επίσης