Το ολεϊκό οξύ (περιέχεται στο ελαιόλαδο) ενισχύει τη μνήμη

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψε ότι ένα μονοακόρεστο λιπαρό, το ολεϊκό οξύ που περιέχεται κυρίως στο ελαιόλαδο (κατά 75% περίπου) μετατρέπεται μέσα στο σώμα και πιο συγκεκριμένα στο έντερο σε μια ουσία που βοηθά τη μνήμη. Εκτιμά ότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο δρόμο αντιμετώπισης προβλημάτων μνήμης.  Φάρμακο που μιμείται τη δράση της ουσίας βρίσκεται υπό δοκιμή για τον έλεγχο των επικίνδυνων τριγλυκεριδίων. Οι ενδείξεις είναι ότι υψηλά επίπεδα της ουσίας ΟΕΑ (oleoylethanolamide) μπορούν να μειώσουν την όρεξη, να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους και χαμηλότερη χοληστερόλη στο αίμα καθώς και επιπέδων τριγλυκεριδίων, καθιστώντας την ελκυστική υποψήφια σαν χάπι διαίτης.

Ο Dr Daniele Piomelli και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι η οουσία ΟΕΑ επίσης προκαλεί σταθεροποίηση των αναμνήσεων, ενεργοποιώντας σήματα στην αμυγδαλή που ενισχύουν τη μνήμη-το μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στις αναμνήσεις και τα συναισθηματικά γεγονότα. Όταν χορήγησαν σε ποντίκια την ουσία OEA  βελτιώθηκε η διατήρηση αναμνήσεων σε δυο διαφορετικές δοκιμασίες. Όταν μπλόκαραν την OEA με ένα φάρμακο, η επίδοση στις δοκιμασίες μειώθηκε.

Ενώ η OEA συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού μετά από ένα γεύμα, θα μπορούσε επίσης να καταστέλλει τη μακροχρόνια όρεξη για λιπαρές τροφές, που όταν τρώγονται σε υπερβολικές ποσότητες προκαλούν παχυσαρκία. Η Rebecca Wood, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Alzheimer στη Βρετανία, δήλωσε ότι ενώ η έρευνα υποδεικνύει ότι οι λιπαρές τροφές μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη δημιουργία μακροχρόνιων αναμνήσεων, μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή αποτελεί την καλύτερη συμβουλή για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Δείτε επίσης