Φτάνει μια ευχάριστη ανάμνηση για να νιώσουμε ευτυχισμένοι!

Ο καθηγητής Richard Wiseman, επικεφαλής μιας έρευνας που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Hertfordshire, απέδειξε, πως ακόμη και όταν θυμόμαστε ένα γεγονός που μας έκανε να νιώσουμε καλά ή ευχάριστα, αρκεί για να πλημμυρίσουμε με χαρά! Προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή αποτελέσματα για χάρη της έρευνας, ο καθηγητής και οι βοηθοί του, πρότειναν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ψυχολογικού «ανεβάσματος» στα περίπου 26.000 άτομα, που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 μεγάλες ομάδες, οι οποίες αφού συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με πράγματα που τους δίνουν χαρά, κλήθηκαν να παρακολουθήσουν κάποια βιντεάκια. Στο πρώτο από αυτά, τους ζητήθηκε να χαμογελούν «με το ζόρι», καθώς περιέγραφαν την καθημερινή τους ρουτίνα ενώ στο δεύτερο, οι ερευνητές τους ζήτησαν να εντάξουν στην καθημερινή τους ζωή, ευγενικές πράξεις, όπως π.χ. να προσφέρουν τη θέση τους στο μετρό σε κάποιον ηλικιωμένο κ.λπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσίαζαν και τα άλλα δύο βιντεάκια. Έτσι, στο ένα από αυτά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για κάτι καλό που συμβαίνει στη ζωή τους και στο άλλο να ανακαλέσουν στη μνήμη τους μια ευχάριστη ανάμνηση από την προηγούμενη ημέρα (π.χ. ένα ωραίο γεύμα, μια ενδιαφέρουσα ταινία, μια μικρή επιτυχία στη δουλειά κ.α.).

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας, που βίωσαν, αποκαλύφθηκε, πως αρκούσε μια ευχάριστη χθεσινή ανάμνηση για να νιώσουν σχεδόν όλοι περισσότερο ευτυχισμένοι.

Αυτός ο γρήγορος και εύκολος τρόπος της «στιγμιαίας ευτυχίας», αποκαλύφθηκε, πως ήταν και ο ιδανικότερος, αφού αποδείχθηκε, πως ήταν κατά 15% πιο αποτελεσματικός στην προσπάθεια να νιώσει κάποιος περισσότερο ευτυχισμένος.

Έτσι, όταν νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά, αρκεί να προσπαθήσετε να θυμηθείτε, τι σας έκανε χαρούμενους εχθές, και αυτόματα, θα νιώσετε πολύ πιο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι…

Δείτε επίσης