Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)

Ο NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) γεννήθηκε την δεκαετία του 1970 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ όταν ο γλωσσολόγος Τζον Γκρίντερ και ο μαθηματικός Ρίτσαρντ Μπάντλερ ξεκίνησαν να βρουν την διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς ανθρώπων που είναι απλώς καλοί σε κάτι και της συμπεριφοράς ανθρώπων που ξεχωρίζουν. Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “νεύρο” γιατί τα πρότυπα συμπεριφοράς που βήκαν ήταν στο επίπεδο της νευρολογικής διαδικασίας σκέψης, και τη λέξη “γλωσσικό” για τους τρόπους με τους οποίους η γλώσσα αντικατοπτρίζει την νευρολογία μας. Επίσης τον όρο “προγραμματισμό” γιατί μπορούμε να ξεφύγουμε από τον τρόπο που είμαστε προγραμματισμένοι και να οργανώσουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας όπως εμείς επιλέγουμε.

Εν συντομία ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός είναι μια σειρά από τεχνικές και προϋποθέσεις, σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν το καθένα να δημιουργήσει το μέλλον που θέλει και αξίζει. Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός χρησιμοποιείτε για ν’ αλλάξουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές οι οποίες μας κρατάνε μακριά από τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε. Αντικαθιστούμε τις μη επιθυμητές καταστάσεις, συμπεριφορές ή και στρατηγικές με νέες οι οποίες θα υποστηρίξουν τους στόχους που θέτουμε.

Η λίστα με τις περιπτώσεις που μπορεί ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός να βοηθήσει είναι σχεδόν ατελείωτη, από τεχνικές απομνημόνευσης ή βελτίωσης της ορθογραφίας μέχρι την αποτελεσματική αποδοτικότητα στο επαγγελματικό, προσωπικό ή ακόμα και αθλητικό τομέα.

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός μπορεί ακόμα να βοηθήσει την έξοδο μας από στάσιμες καταστάσεις (ή ακόμα και από περιόδους κατάθλιψης), στην άμεση κινητοποίηση μας, στην αύξηση της αυτοεκτίμησης κ.α.
Όλες οι τεχνικές και οι διαδικασίες του Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να γίνεται η αλλαγή στο ασυνείδητο νου (ο οποίος ελέγχει όλες τις συμπεριφορές), αλλά με τη πλήρη συνειδητή συμμετοχή του ατόμου. Δουλεύοντας με το ασυνείδητο οι αλλαγές γίνονται γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και διαρκούν περισσότερο. Με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι μαθαίνουμε τη γλώσσα του μυαλού και χτίζουμε μια άμεση επικοινωνία με το ασυνείδητο.

Το NLP είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τους επαγγελματίες που θέλουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να ξεχωρίσουν στο περιβάλλον τους για την αποτελεσματικότητα τους. για την άνεσή τους στον τρόπο που επικοινωνούν, διαπραγματεύονται, παρουσιάζουν τις θέσεις τους, τις ιδέες τους, για την ευελιξία της σκέψης τους.

Εφαρμογές:

Στις Πωλήσεις, στην Εξυπηρέτηση Πελατών, στις Διαπραγματεύσεις

Η αρχιτεκτονική για την επιτυχημένη διαπραγμάτευση μιας ιδέας, ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας. Πόσοι από εσάς έχετε θαυμάσει ανθρώπους για την ευελιξία σκέψης και την παρουσίαση θέσεων και επιχειρημάτων;

* Τι παρατηρούν, τι ακούν, πώς ρωτούν;
* Πώς μειώνουν αντιστάσεις και δημιουργούν κλίμα αποδοχής;
* Τι πληροφορίες συγκεντρώνουν; Πώς εστιάζουν γρήγορα στην ουσία της πληροφορίας (τι πραγματικά θέλει κάποιος);
* Πως επεξεργάζονται με άνεση όλα τα στοιχεία και πως διαμορφώνουν την σκέψη τους, το λόγο τους και την επιχειρηματολογία τους;
* Πως ξεπερνούν εμπόδια και δημιουργούν εναλλακτικές προοπτικές;

Στο Μάνατζμεντ και την Αποτελεσματική Ηγεσία

Πολλές φορές ακούμε για ανθρώπους ότι «άφησαν εποχή» με τις ηγετικές τους ικανότητες, ότι «έβαλαν τη σφραγίδα τους στην επαγγελματική πορεία τους» ότι «έδωσαν άλλη διάσταση στο τρόπο σκέψης μας στην αντιμετώπιση θεμάτων» ή «έκαναν τη διαφορά στη ζωή μας με κάτι που έκαναν ή που είπαν την κατάλληλη στιγμή».

* Πώς εντοπίζουν με ακρίβεια προβλήματα;
* Πως προκαλούν με δημιουργικότητα καταστάσεις και καθορίζουν αποφάσεις
* Πώς προδιαθέτουν συνεχώς σε αποτελεσματικές προσεγγίσεις;
* Πώς δημιουργούν περιβάλλον αποδοχής από τους συνεργάτες;

Στην Επιλογή, Αξιοποίηση και Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού στις επιχειρήσεις

Πώς μπορεί να αξιολογηθεί και να αναδειχθεί το δυναμικό των ανθρώπων μέσα από μια απλή κουβέντα;

* Ποια είναι και πως μπορούν να εντοπισθούν τα στοιχεία εκείνα, που επηρεάζουν τη σκέψη, τη διάθεση και   τον τρόπο που ενεργοποιούνται οι άνθρωποι;

Στη Νομική επιστήμη

Με ποιες δομές και σχήματα λόγου οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη Νομική επιστήμη επιτυγχάνουν να:

* Ρωτούν και να εστιάζουν γρήγορα στην ουσία της πληροφορίας;
* Επιχειρηματολογούν, έχοντας τις κατάλληλες απαντήσεις και προκαλώντας την άλλη πλευρά με κομψότητα και ευελιξία.

Στη Δημοσιογραφία

Παρακολουθούμε συζητήσεις, παρουσιάσεις που τραβούν την προσοχή μας. Πολλές φορές έχουμε θαυμάσει ανθρώπους για τους χειρισμούς τους στον τρόπο που διαπραγματεύονται, παρουσιάζουν τις θέσεις τους, «πουλούν» τις ιδέες τους, για την ευελιξία του λόγου τους και για την ευστοχία τους. Ποια είναι η τέχνη και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται; Που βρίσκεται το μυστικό τους;

* Τι είναι αυτό που κάνουν;
* Τι ρωτούν και πώς χειρίζονται το λόγο;
* Πώς απαντούν η προκαλούν μια συζήτηση με κομψότητα και ευελιξία;
* Πως σκέφτονται και έχουν έτοιμη και μια άλλη θέση;

Στην Επικοινωνία με το κοινό

Η δυναμική της επικοινωνίας και η διαμόρφωση της εικόνας και των σχέσεων με το κοινό. Τρόποι για:

* Κομψότητα λόγου
* Επικοινωνία μηνυμάτων πειθούς
* Ευελιξία σκέψης
* ‘Ανεση και αυτοπεποίθηση στο χειρισμό ερωτήσεων και προκλήσεων

Στο Μάρκετινγκ και τη Διαφήμιση

Αντλώντας και συγκεντρώνοντας την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με το τι υποκινεί τους ανθρώπους να επιλέξουν, να πάρουν αποφάσεις.

Σχεδιάζοντας ενέργειες και διαμορφώνοντας τα κατάλληλα μηνύματα που να στοχεύουν άμεσα και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα κριτήρια επιλογών των ανθρώπων.

Στην εκπαίδευση

Συστήματα για:

* Τη δημιουργία αποδοχής του εκπαιδευτή
* Την καλλιέργεια της διάθεσης και του ενδιαφέροντος για μάθηση προς τους εκπαιδευομένους
* Την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων σκέψης και τη διαμόρφωση της κρίσης και της στάσης των εκπαιδευομένων απέναντι σε διάφορες καταστάσεις
* Τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων για την προετοιμασία και τη διευκόλυνση της μετάβασης του εκπαιδευομένου από το περιβάλλον της εκπαίδευσης στο περιβάλλον της εργασίας και της επιδίωξης των επαγγελματικών και προσωπικών στόχων.

Στον Αθλητισμό

Πώς οι αθλητές διευρύνουν τον τρόπο σκέψης τους και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο

* του σώματός τους,
* των διαθέσεών και
* των επιδόσεών τους.

Σε διάφορες μορφές συμβούλευσης και υποστήριξης

Οι τεχνικές του NLP προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριο των προσεγγίσεών και διευκολύνοντας την αποτελεσματικότητα των ατόμων που ασχολούνται.

Eφαρμογές στην καθημερινή ζωή του καθενός και τις προσωπικές επιδιώξεις;

Το NLP είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για όλους όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν να κάνουν ένα σημαντικό δώρο στον εαυτό τους ανακαλύπτοντας τρόπους για να είναι πιο αποτελεσματικοί στη δημιουργία και καλλιέργεια των σχέσεων και στη συναναστροφή τους με τους άλλους, να κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερες επιλογές τις αλλαγές που χρειάζονται στη ζωή τους.

Προσφέρει τρόπους για:

· Να εξετάσουμε συνήθειες στη συμπεριφορά μας οι οποίες δεν αποδίδουν.

· Να αναρωτηθούμε για σκέψεις που κάνουμε και για αποφάσεις που παίρνουμε οι οποίες μας περιορίζουν στο να φέρουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.

· Να διευρύνουμε τις επιλογές μας.

· Να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και να εξασφαλίζουμε καλύτερη επικοινωνία στις σχέσεις μας.

· Να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να πραγματοποιούμε τις επιθυμίες μας.

· Δεν υπάρχουν άτομα που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα εφόδια και μέσα για να φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

· Υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως.

· Το NLP μας δίνει τις τεχνικές για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους.

Δείτε επίσης