Ενισχύστε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος. Λόγω της επίδρασης κυρίως των ελεύθερων ριζών, συσσωρεύονται βλάβες στα κύτταρά μας με αποτλέσμα να εμφανίζονται χρόνιες ασθένειες και να επέρχεται πιο γρήγορα η γήρανση. Η μεγαλύτερη ζημιά που  μπορούν να κάνουν οι ελεύθερες ρίζες είναι να “πειράξουν” το μιτοχονδριακό DNA των κυττάρων. Ο οργανισμός διαθέτει ένα μικρό στρατό αντιοξειδωτικών ενζύμων προκειμένουν να αποκρούει τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και τα αντιοεξειδωτικά μόρια που υπάρχουν στην διατροφή μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που είναι ικανά να καθυστερήσουν αυτή τη διαδικασία.  Δέκα τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών είναι οι εξής:

1. Καταναλώνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μιας και αυτά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό σας .

2. Επιλέξτε μία διατροφή με πολλά προϊόντα ολικής αλέσεως και γενικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

3. Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας και την πρόσληψη τουλάχιστον έξι ποτηριών νερού ημερησίως.

4. Επιλέξτε έναν ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων σας, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών.

5. Πειραματιστείτε γευστικά, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες, κλπ.

6. Προσθέστε στο φαγητό σας φρέσκα αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα, που αυξάνουν την αντιοξειδωτική προστασία.

7. Καταναλώνετε ικανές ποσότητες σκόρδου και κρεμμυδιού με το φαγητό, αφού περιέχουν πολύτιμα συστατικά και λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τη φθορά του χρόνου.

8. Χρησιμοποιείτε λεμόνι αντί ξύδι στις σαλάτες σας, λόγω του ότι έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνη C και βοηθάει στην απορρόφηση ανόργανων στοιχείων που βρίσκονται σε λαχανικά, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

9. Δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας το λινέλαιο, τα ξηρά δαμάσκηνα, το αβοκάντο, το τζίντζερ, τα πράσα, το μπρόκολο, το ρόδι, και τα καρύδια.

10. Μπορείτε να πίνετε λίγο αλκοόλ μετά από το γεύμα σας (προτιμήστε το κόκκινο κρασί που περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες).

11. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα τρανς λιπαρά και όσες μαργαρίνες τα περιέχουν.

12. Και βέβαια, ασκηθείτε για τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά.

Δείτε επίσης