Ο χυμός κεράσι βοηθά τους τραυματισμένους μυς

Οι αθλητές, λόγω της έντασης της προπόνησης που κάνουν, αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγαλύτερα μυϊκά προβλήματα και τα τελευταία χρόνια ως μέσο θεραπείας των μυϊκών προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα είδη χυμών, αφού η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στους μυς. Ο χυμός από κεράσι είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση, υποστηρίζουν τώρα Βρετανοί ερευνητές. Ειδικοί του Αθλητικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου South Βank στο Λονδίνο πραγματοποίησαν μια έρευνα στην οποία πήραν μέρος αθλητές που έπιναν έναν χυμό κερασιού σε συμπυκνωμένη μορφή πριν και μετά τη διάρκεια της προπόνησης.

Οι αθλητές που πήραν μέρος στην έρευνα έπρεπε να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα κατανάλωσης των χυμών του κερασιού για διάστημα μιας εβδομάδας. Οπως διαπιστώθηκε ο χρόνος αποκατάστασης των μυϊκών βλαβών ήταν ταχύτερος με την κατανάλωση του χυμού από κεράσι από τα υπόλοιπα είδη χυμών που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Οι αθλητές που αντιμετώπιζαν μυϊκά προβλήματα και έπιναν τον χυμό είχαν αποκατάσταση του προβλήματος σε ποσοστό 90% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών που περιέχονται στα κεράσια και τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Σε μια άλλη μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη ανέφεραν ότι ο χυμός κεράσι μπορεί να κρατά το «κλειδί» κατά της αϋπνίας. Εθελοντές που έπιναν ένα ποτήρι χυμό από κεράσια χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη το πρωί και το απόγευμα, απολάμβαναν περισσότερη ώρα στην αγκαλιά του Μορφέα σε σύγκριση με άλλα άτομα που έπιναν ίδια ποσότητα άλλων χυμών. Συγκεκριμένα τα άτομα που κατανάλωναν χυμό κεράσι κοιμούνταν 17 λεπτά περισσότερο τη νύχτα σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν άλλου είδους χυμούς. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Μedicinal Food», δρα Γουίλφρεντ Πίτζεον, πιθανότατα ο χυμός κεράσι πολεμά τις αϋπνίες χάρη στο ότι το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει μεγάλες ποσότητες μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Δείτε επίσης