Το γαϊδουρινό γάλα είναι το πιο κοντινό στο μητρικό

Το γαϊδουρινό γάλα κερδίζει έδαφος για το μεγάλωμα βρεφών τα οποία έχουν δυσανεξία για το αγελαδινό. Εξήντα επιστημονικές εργασίες έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια για αυτό το πλεονέκτημά του. Επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών.

Το γάλα γαϊδούρας είναι το πιο κοντινό στο μητρικό. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, έχει ιδιότητες αντιγήρανσης και αναγεννητικά συστατικά και προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του δέρματος. Περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ βελτιώνει και τη διαδικασία της επούλωσης πληγών. Επίσης τα μεταλλικά άλατα του γαϊδουρινού γάλακτος επιτρέπουν στο δέρμα να ανανεώνεται καλύτερα.

Η ερευνητική ομάδα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Αρσένο, ασχολείται με τους γαϊδάρους τα τελευταία 10 χρόνια με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων της ονοτροφίας, αλλά και την υποστήριξη των συγκεκριμένων ζώων στον αγώνα τους για επιβίωση, αφού «αποτελούν τα απομεινάρια ενός πολιτισμού που χάνεται».

Σήμερα στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 14.600 γαϊδούρια, όταν πριν από μόλις 15 χρόνια ξεπερνούσαν τις 95.000. Είναι αδιευκρίνιστο σε ποιες φυλές ανήκουν τα εναπομείναντα ζώα, ενώ καμία από τις εγχώριες φυλές όνων δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο απειλούμενων φυλών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.), ο οποίος αποτελεί την παγκόσμια βάση αναφοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Αρσένο, στη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία παρατηρείται μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο το γαϊδουρινό γάλα. Από τα στοιχεία για τη χημική σύνθεση του γαϊδουρινού γάλακτος και τις αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει ότι είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά (8 έως 10%) και πρωτεΐνες (1,5 έως 1,8%), ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6 έως 7%).

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, ο κ. Αρσένος τονίζει ότι την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία) εκτροφές όνων, όπου το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης του παραγόμενου γάλακτος στις εκτροφές των παραπάνω χωρών είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι επιχειρήσεις με γαϊδούρια που έγιναν στο εξωτερικό βασίστηκαν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ευρηματικότητα των δημιουργών τους», δήλωσε ο κ. Αρσένος και προσέθεσε πως η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιχείρηση, κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έτσι κάθε επίδοξος ονοτρόφος, πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις δυνατότητες του εγχειρήματος.

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης